Robin Hood: Princ lopova

12.11.2021.

13:10

Autor: HRT

Subota, 27. studenoga na Prvom

Subota, 27. studenoga na Prvom

Foto: Robin Hood: Princ lopova / film

U subotu, 27. studenoga na Prvom programu u 20:10 prikazujemo povijesni film Robin Hood: Princ lopova (ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES, 1991.). Jedna od najpopularnijih engleskih legendi, ona o Robinu Hoodu ekranizirana je dvadesetak puta, a ova Kevina Reynoldsa najskuplja je i najbogatija vizualnim efektima.

video thumb

Robin od Loxleya, vitez u pratnji engleskog kralja Richarda Lavljeg Srca zarobljen je kod Jeruzalema, ali uspije pobjeći iz tamnice uz pomoć Maura Azeema, tamnoputog muslimana kojemu spašava život. Azeem mu po svom moralnom kodeksu mora uzvratiti istom mjerom, te ga prati na povratku u Englesku, gdje Robinovog oca ubije zli šerif od Nottinghama koji želi uz pomoć vještice Morgiane preuzeti krunu, a legitimitet bi mu dala ženidba s kraljevom rođakinjom djevom Marian koja zavoli Robina kao i on nju.

Robin koji, odmetnuvši se u šumu, dobiva nadimak Hood nije više samo vrhunski mačevalac koji uživa u zabavnim okršajima sa šerifovim pristalicama koje lako nadmudruje i pobjeđuje, nego postaje vođa revolucije koja će obraniti zemlju od zla dok se ne vrati zakoniti vladar Richard Lavljeg Srca.

Promjenama priče Reynolds izlazi iz okvira zabavnog pustolovnog filma i ostvaruje uspješan povijesni spektakl znatno većih pretenzija. Odnos Robina i Azeema unosi elemente popularnih buddy buddy filmova u kojima dvojica partnera različitih mentaliteta, a nerijetko i boje kože uspijevaju savladati nepremostive prepreke. Ujedno to uvodi i antirasističke motive koji su daleko prisutniji u vremenu snimanja filma no u srednjovjekovnoj Engleskoj.

Subota, 27. studenoga na Prvom

Subota, 27. studenoga na Prvom

Foto: Robin Hood: Princ lopova / film

Vještica i demonsko zlo šerifa unose i elemente popularnog podžanra "mača i magije", a dodatno prilagođavanje suvremenom ukusu je i oblikovanje Robina Hooda kao revolucionarnog vođe što je Kevinu Costneru omogućilo stvaranje zanimljivog i kompleksnog lika.

Ipak u zvjezdanoj postavi najdojmljiviji je Morgan Freeman koji suspregnutom glumom i naglašenom osobnošću dominira ekranom u svim scenama u kojima se pojavljuje, dok je Mary Elizabeth Mastrantonio šarmom i glumačkim umijećem dala uvjerljivost liku Marian. U glumačkoj postavi su i Christian Slater, Alan Rickman te drugi.

Scenaristi su Pen Densham i John Watson, a redatelj Kevin Reynolds.

Subota, 27. studenoga na Prvom

Subota, 27. studenoga na Prvom

Foto: Robin Hood: Princ lopova / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!