Šangajsko podne

25.05.2023.

Zadnja izmjena 13:42

Autor: HRT

Mnogi kineski redatelji imali su velike probleme prilikom prelaska na zapad, posebice Hollywood, no za Jackieja Chana taj prijelaz bio je bez većih problema - djelomice zato što je režiju povjerio drugima, a ponajviše stoga što je ostao vjeran svojoj poetici, tj. spoju pitke akcijske priče s komedijom, koji prolazi na svim kontinentima. Akcijsku komediju Šangajsko podne, jednu od mnogih Chanovih američkih uspješnica, prikazujemo u nedjelju, 4. lipnja, u 20:15 na Prvom.

Nedjelja, 4. lipnja na Prvom

Nedjelja, 4. lipnja na Prvom

Foto: Šangajsko podne / film

Film Šangajsko podne  zorno pokazuje na koji način Jackie Chan godinama ostaje na vrhu: umjesto non-stop akcije koja bi učinila ovaj film sličnim većini ostalih, autori su odlučili naglasiti razvoj karaktera i komičnost situacija.

Kao i u svakom filmu, u akcijskim su scenama izvrsno iskorišteni obični predmeti koje ne zamjećujemo u svakodnevici, a pomoću kojih Chan kreira nezaboravne akcijske scene. Pored izvrsne Lucy Liu Chanu je velika pomoć bio Owen Wilson, tada glumačka zvijezda u usponu. Uz Jackiea Chana, Owena Wilsona, Lucy Liu u filmu glume i Brandon Merrill, Roger Yuan te Xander Berkeley. Scenarij potpisuju Miles Millar i  Alfred Gough, a režiju Tom Dey.

Princeza Pei Pei oteta je iz Zabranjenog grada i otpremljena na Divlji zapad. Pripadnici carske garde, među kojima i gorljivi Chong Wang, kreću u neizvjesnu potragu, čiji početak odmah krene po zlu. Wangovog ujaka ubije nasilni pljačkaš vlaka. Wang krene u potjeru za vođom bande, Royom O'Bannonom, no shvativši da O'Bannon nije kriv za starčevu smrt, udruži se protiv svoje volje s njim, svjestan kako bez tuđe pomoći neće daleko stići...

Nedjelja, 4. lipnja na Prvom

Nedjelja, 4. lipnja na Prvom

Foto: Šangajsko podne / film

Akcijska komedija originalnog naslova Shanghai Noon snimljena je 2000. godine.

Urednik je Dean Šoša.  

Nedjelja, 4. lipnja na Prvom

Nedjelja, 4. lipnja na Prvom

Foto: Šangajsko podne / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!