Staklena menažerija

06.06.2023.

12:04

Autor: HRT

Subota, 10. lipnja na Trećem

Subota, 10. lipnja na Trećem

Foto: Staklena menažerija / film

Godine 1988. nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje izvorne glazbe, za koju je glasoviti trostruki oskarovac Henry Mancini osvojio i nominaciju za nagradu Grammy, te s uspjehom prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, izvrsna psihološka drama legendarnoga glumca i redatelja Paula Newmana adaptacija je drame Tennesseeja Williamsa.    

Uvijek intrigantan i provokativan Williams i u ovom djelu, izvorno napisanom u formi scenarija za istoimeni film Irvinga Rappera iz 1950. i temeljenom na piščevoj kratkoj priči Portret djevojke u staklu, na sugestivan i dojmljiv način kreira obiteljsku dramu koju nose slojeviti karakteri i njihovi kompleksni odnosi obogaćeni elementima grčke tragedije. Autor plete razmjerno impresivnu tapiseriju u kojoj svaki sukob i otkriće svake male tajne pojačava svijest o destruktivnim unutarnjim obiteljskim mehanizmima koji će neizbježno dovesti do raspada već krhke zajednice. 

Williamsov predložak Paul Newman režira sigurno i dosta sugestivno, naglasak stavljajući na profiliranje slojevitih karaktera protagonista i njihovih odnosa, te na kreiranje efektnog ozračja egzistencijalne tjeskobe i izgubljenosti. Cjelinu nose raspoloženi nastupi zvučne glumačke postave predvođene Newmanovom suprugom i oskarovkom Joanne Woodward, čiji su partneri John Malkovich, Karen Allen i James Naughton.

U drami (THE GLASS MENAGERIE) iz 1987. godine, a koju prikazujemo u subotu 10. lipnja u 18:25 na HTV3, mladi Tom Wingfield, neostvareni pisac, mašta o bijegu iz obiteljskog doma. Nakon što je njegov otac odavno napustio njihovu obitelj, skrb o svemu preuzela je Tomova otmjena ali autoritativna i posesivna majka Amanda. Ona uopće ne poštuje planove i želje svoje djece, već želi u potpunosti određivati i kontrolirati njihove sudbine, u tolikoj mjeri da i svijet oko sebe praktički isključivo doživljava kroz živote Toma i njegove mentalno nestabilne i izuzetno osjetljive sestre Laure.   

Dok Tom financijski uzdržava obitelj i sve slobodno vrijeme provodi gledajući filmove u jeftinim kinima, Amanda je opsjednuta traženjem prikladnog udvarača za Lauru, koja od svega bježi izoliranjem uz svoju kolekciju staklene menažerije. Kad Tom jedne večeri u goste dovede markantnog Jima O´Connora, Amanda se ponada da bi upravo on mogao biti dobra prilika za Lauru. Sve će se dodatno zakomplicirati kad se otkrije da je Laura u Jima zaljubljena još od srednje škole, kad se pokaže da je Jim već zaručen i kad Tom odluči otići od kuće...    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!