13:19 / 16.10.2021.

Autor: HRT

Ženska francuskog poručnika

Nedjelja, 31. listopada na Drugom

Nedjelja, 31. listopada na Drugom

Foto: Ženska francuskog poručnika / film

U nedjelju, 31. listopada na Drugom programu u 20:05 ne propustite dramu Ženska francuskog poručnika (The French Lieutenant's Woman 1981.). Ovaj je izvrstan film režirao britanski redatelj češkog podrijetla, Karel Reisz (1926.-2002.). On pripada naraštaju britanskih filmskih redatelja, koji je u Londonu počeo snimati u vrijeme kad su novovalovci počeli u Parizu. Prvi je Reiszov uspjeh bila odlična socijalna drama Subotom navečer, nedjeljom ujutro (1960.), a onda je "u seriji" uslijedilo još šest izvrsnih filmova: Noć mora pasti (1964.), Morgan (1966.), Isadora (1968.), Kockar (1974)., Pasji vojnici (1978.) i Ženska francuskog poručnika (1981.). Nakon Ženske francuskog poručnika Reisz je s manjim uspjehom režirao još tri filma.

video thumb

 U ovom filmu isprepletene su dvije priče koje glume isti glumci. Jedna se zbiva u viktorijanskoj, a druga u današnjoj Engleskoj. U viktorijanskoj priči londonski gentleman Charles (J. Irons) doputuje u mali vjetroviti gradić na morskoj obali kako bi zaprosio Ernestinu (L. Baxter), kći uglednog industrijalca. Šetajući s Ernestinom, primijeti na pristaništu tajanstvenu ženu odjevenu u crno.

To je Sarah (M. Streep) koju ugledni građani preziru, jer ju je zaveo pa napustio neki francuski pomorski poručnik, a ona stalno čeka da se on vrati. Charles se zainteresira za tu ženu, a postepeno i strasno zaljubi u nju. Lokalni liječnik, dr. Grogan (L. McKern), kaže mu da ona pati od teškog oblika melankolije. Izliječiti bi se mogla samo ako napusti taj gradić, no ona uživa u patnji.

Charles joj na svaki način želi pomoći, pa i novčano. Paralalelno s tom pričom odvija se ljubavna priča dvoje filmskih glumaca, Mikea (J. Irons) i Anne (M. Streep), koji u filmu što se upravo snima o "ženskoj francuskog poručnika" glume Charlesa i Saru. Mike i Anna u ljubavnoj su vezi za trajanja snimanja filma, iako svatko od njih ima svoj brak. Dvije priče, premda na prvi pogled slične, razriješit će se svaka na svoj način.

Glumačku ekipu čine Meryl Streep, Jeremy Irons, Leo McKern, Lynsey Baxter.

Scenarij Harold Pinter (prema romanu Johna Fowlesa), režija Karel Reisz.

Nedjelja, 31. listopada na Drugom

Nedjelja, 31. listopada na Drugom

Foto: Ženska francuskog poručnika / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!