Čudotvorka

23.09.2021.

09:07

Autor: HRT

Srijeda, 29. rujna na Trećem

Srijeda, 29. rujna na Trećem

Foto: The Miracle Worker / film

U sklopu ciklusa Film tjedna, u srijedu, 29. rujna, u 22:05 na Trećem, emitiramo biografski film Čudotvorka (The Miracle Worker).

Mlada Helen Keller slijepa i gluha od djetinjstva zbog teškog slučaja šarlaha, frustrirana je svojom nesposobnošću komunikacije te sklona čestim nasilnim i nekontroliranim ispadima. Kako se nisu mogli nositi s njom, roditelji se za pomoć obraćaju školi za slijepe osobe "Perkins". Oni šalju Anne Sullivan, bivšu studenticu, u kuću Kellerovih da podučava Helen. Bitka volje započinje dok Anne svojom ustrajnošću i tvrdoglavošću ruši Helenine zidove tišine.

Srijeda, 29. rujna na Trećem

Srijeda, 29. rujna na Trećem

Foto: The Miracle Worker / film

Scenarij Williama Gibsona temelji se na njegovoj istoimenoj drami iz 1959. godine. U glavnim ulogama ostvarenja iz 1962. godine su Anne Bancroft, Patty Duke i Victor Jory.

Film je bio nominiran za pet nagrada Oscar, uključujući najbolju režiju za Arthura Penna, a osvojio je dvije: za najbolju glumicu (Anne Bancroft) i najbolju sporednu glumicu (Patty Duke). Patty Duke je tada sa 16 godina postala najmlađom dobitnicom Oscara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!