Novine

11.11.2021.

08:20

Autor: HRT

Petak, 26. studenoga na Prvom

Petak, 26. studenoga na Prvom

Foto: Novine / film

U petak, 26. studenoga, u 20:10 na Prvom programu prikazujemo politički triler Novine (The Post, 2017.). Film je dobio pozitivne kritike pogotovo za izvedbu Meryl Streep, Toma Hanksa i Boba Odenkirka, te reference i aluzije na predsjednike Richarda Nixona i Donalda Trumpa. Bio je nominiran u dvije kategorije za Oscara te njih šest za Zlatni globus.

video thumb

Radnja se zbiva 1971. godine i temelji na stvarnim događajima. U središtu radnje su Katharine Graham, prvi ženski izdavač novina The Washington Post, i njezin ambiciozni glavni urednik Ben Bradlee. Njih dvoje utrkuju se s novinama The New York Times u razotkrivanju zataškavanja vladinih tajni tijekom tri desetljeća. Radi se o ozloglašenim Pentagon Papers, tajnim dokumentima o dvadesetogodišnjem sudjelovanju američke vlade u vijetnamskom ratu (1961. - 1975.), a prije toga u Indokini pa sve do četrdesetih godina i kraja Drugoga svjetskog rata.

Glumačku ekipu čine Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Carrie Coon, David Cross, Bruce Greenwood, Tracy Letts, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Matthew Rhys.

Scenarij potpisuju Liz Hannah i Josh Singer, a redatelj ostvarenja je Steven Spielberg.

Petak, 26. studenoga na Prvom

Petak, 26. studenoga na Prvom

Foto: Novine / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!