Testament doktora Mabusea

07.01.2022.

12:51

Autor: HRT

 Subota, 22. siječnja na Trećem

Subota, 22. siječnja na Trećem

Foto: Testament doktora Mabusea / film

U subotu, 22. siječnja, u 22:20 na Trećem prikazujemo njemačko-francuski film slavnoga Fritza Langa, Testament doktora Mabusea.

Kriminalac u međunarodnim razmjerima, "mastermind" u svijetu urota i anarhije, zatočen je u umobolnici, ali uopće ne miruje. Moćima hipnoze i sugestije pasivizira primarijusa, nesmetano razrađuje svoju strategiju što vodi vladavini općeg kaosa, svoje podanike priprema za terorističku akciju kojoj je cilj uništenje kemijskog postrojenja - s dalekosežnim posljedicama. Policijski inspektor Lohmann svjestan je čudne logike u kriminalnim zbivanjima, istražuje ih pomno, ali ključ rješenja zagonetke dat će mu tek dvoje zaljubljenika, koji bi mogli postati žrtve Mabuseova plana...

Nakon uspjeha nijemoga filma Dr. Mabuse, kockar (1922.) slavni redatelj Fritz Lang (Metropolis, Ubojica M, Zakon linča) odlučio se na zvučni remake koji mu je, u kasnijim procjenama, još povećao ugled, ali i pribavio neprilike u krugovima sve utjecajnijih i moćnijih nacionalsocijalista koji su u filmu otkrili asocijacije na njihovu djelatnost. Posljednji Langov film prije egzila danas se smatra pretečom žanrovske orijentacije koju reprezentiraju filmovi u rasponu od adaptacija najznačajnijih djela špijunske literature do pustolovina Jamesa Bonda.

U filmu DAS TESTAMENT VON DR. MABUSE glume Rudolf Klein-Rogge, Otto Wernicke, Gustav Diesel, Wera Meixner i drugi. Scenaristi ostvarenja iz 1933. su redatelj Fritz Lang i Thea von Harbou.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!