18:44 / 13.07.2021.

Autor: HRT

Tonka

Nedjelja 25. srpnja na Trećem

Nedjelja 25. srpnja na Trećem

Foto: Tonka / film

U nedjelju 25. srpnja u 17:10 na Trećem programu ne propustite vestern Tonka (1958.). 

Vestern "Tonka" (A Horse Named Comanche) iz 1958. redatelja Lewisa R. Fostera s punim se pravom smatra jednom od najboljih drama realiziranih u produkciji tvrtke Walt Disney Pictures na temu američkog Divljeg zapada. Vizualno veoma atraktivan u svojoj priči o prijateljstvu čovjeka i konja, te krajnje izbalansiran i slojevit u profilaciji likova, Fosterov je film zasigurno i jedan od najobjektivnijih prikaza pozadine glasovite Bitke kod Little Big Horna 1876. u kojoj je američki general Custer naredio pokolj Indijanaca. U glavnoj je ulozi Sal Mineo (1939.-1976.), jedan od najdarovitijih američkih glumaca svog naraštaja, dva put nominiran za Oscara (Buntovnik bez razloga, Egzodus).

Teritorij Dakote, 1870. Mladi Indijanac Bijeli Bik (S. Mineo) iz plemena Siouxa najviše od svega želi imati vlastitog konja. Stoga pokušava uhvatiti prelijepog pastuha, ali zbog hijerarhije u plemenu lov na njega mora prepustiti svom oholom rođaku Žutom Biku (H. M. Wynant).

No, jednog dana Bijeli Bik pronađe pastuha zapletenog u užad, oslobodi ga i nazove Tonka Wikan. Uskoro Tonka počne posjećivati Bijelog Bika u logoru, te mladić i konj postanu nerazdvojni, daleko od očiju suplemenika...

Uloge tumače Sal Mineo, Philip Carey, Jerome Courtland, H. M. Wynant, Joy Page.

Scenarij Lewis R. Foster i Lillie Hayward (prema romanu "Comanche" Davida Appela), režija Lewis R. Foster.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!