Tri boje: Plavo

22.07.2022.

13:20

Autor: HRT

Subota, 6. kolovoza na Trećem

Subota, 6. kolovoza na Trećem

Foto: Tri boje: Plavo / film

Psihološka drama Tri boje: Plavo na rasporedu je u subotu, 6. kolovoza, u 20:10 na Trećem.

U teškoj automobilskoj nesreći Julie izgubi supruga, hvaljenoga europskoga skladatelja i maloljetnu kćer. Ostavši sama, Julie se nakon oporavka u bolnici pokušava vratiti u kako-tako normalan život: udaljava se od poznanika ne bi li očuvala anonimnost i zaštitila se od zlobnih priča, i živi sama u svojem pariškom stanu. Ubrzo joj se počnu javljati osobe iz "prijašnjega" života otežavajući joj sadašnji. Naime, sazna da kompozicija koja je proslavila njezinog supruga uopće nije napisana, da njezin brak uopće nije bio onako sretan kako je ona mislila, a i ona sama počinje otkrivati neka nova lica koja su stalno bila blizu nje, a ona ih nije primjećivala...

Subota, 6. kolovoza na Trećem

Subota, 6. kolovoza na Trećem

Foto: Tri boje: Plavo / film

Psihološka drama slavnoga poljskog redatelja Krzystofa Kieslowskoga dojmljiv je, potresan pa čak i neobičan film. Iako je redatelj isticao da mu je namjera bila prikazati neka posebna unutarnja stanja u kojima se mogu naći ljudi nakon teških emocionalnih gubitaka, činjenica je da film nosi izrazitu političku poruku. Naime, kao i ostali dijelovi trilogije, filmski naslov referira se na slavnu krilaticu Francuske revolucije "Sloboda, jednakost, bratstvo", što u ovom kontekstu dovodi u pitanje postojanje tih vrijednosti u današnjoj Europi. Polagan ritam, izvrsna režijska uporaba plave boje, te impresivna glazba veliki su aduti ovoga izuzetnog filma.

Subota, 6. kolovoza na Trećem

Subota, 6. kolovoza na Trećem

Foto: Tri boje: Plavo / film

U filmu TROIS COULEURS: BLEU iz 1993. godine glume Juliette Binoche, Benoît Régent, Florence Pernel, Charlotte Véry, Hélene Vincent, Claude Duneton, Emmanuelle Riva, Hugues Quester. Scenaristi su redatelj Kieslowski i Krzystof Piesiewicz.

Film je osvojio, uz mnoge druge, nekoliko prestižnih nagrada: Césara za glavnu žensku ulogu, zvuk i montažu, nagradu Goya za najbolji europski film, te Zlatnoga lava za režiju, glavnu žensku ulogu i fotografiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!