14:59 / 30.04.2021.

Autor: HRT

Tunika

Subota, 15. svibnja na Trećem

Subota, 15. svibnja na Trećem

Foto: Tunika / film

U subotu, 15. svibnja na Trećem programu u 18:30 prikazujemo film Tunika (THE ROBE, 1953.). Ovo je jedan od velikih holivudskih hitova prve polovice pedesetih i prvi film snimljen u cinemascopu. Osvojio je dva Oscara (za najbolju scenografiju i kostime), a bio je toliko uspješan da je već sljedeće godine snimljen i nastavak "Demetrije i gladijatori", po mišljenju kritike bolji od "Tunike", u režiji Delmera Davesa. Redatelj "Tunike" Henry Koster potpisao je i dvije izvrsne komedije, "Biskupova žena" i "Harvey".

Rim 32. godine, u doba cara Tiberija (E. Thesiger). Tribun Marcel Galio (R. Burton) zaljubljen je u lijepu rimsku patricijku Dianu (J. Simmons), koju pokušava osvojiti i Marcelov suparnik, carev nećak i nasljednik Kaligula (J. Robinson). Marcel prkosi Kaliguli i kupi roba Demetrija (V. Mature) kojega je htio otkupiti sam Kaligula. Da bi kaznio Marcela, Kaligula ga šalje u Jeruzalem, u službu prokuratoru Judeje Ponciju Pilatu (R. Boone). Marcel ulazi u Jeruzalem istoga dana kad se u grad vraća Isus...

U filmu glume Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Michael Rennie, Jay Robinson, Dean Jagger, Torin Thatcher, Richard Boone i Jeff Morrow.

Scenaristi su Lloyd C. Douglas, Gina Kaus, Albert Maltz, Philip Dunne (prema romanu Lloyda C. Douglasa), a redatelj Henry Koster.

Urednik je  Dean Šoša.

Subota, 15. svibnja na Trećem

Subota, 15. svibnja na Trećem

Foto: Tunika / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!