14:46 / 17.01.2022.

Autor: HRT

Upravo pred noć

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Foto: Upravo pred noć / film

Kriminalistički film Upravo pred noć emitiramo u ponedjeljak 31. siječnja u 22 sata na Trećem programu. Stéphane Audran osvojila je uglednu britansku BAFTA nagradu za glavnu žensku ulogu u ovom filmu.

Charles Masson, reklamni agent, sretno je oženjen i otac dvoje djece s kojima živi u vili u Versaillesu. Međutim, već duže vremena ljubuje s Laurom, suprugom svojega susjeda i dobroga prijatelja. Prilikom sado-mazo igre u iznajmljenom stanu, Charles nehotice zadavi Lauru. Ne snašavši se, bježi iz stana i odluči da nikome neće otkriti što se dogodilo. Tijelo ubijene je pronađeno, istraga počinje, a Charles, iako nije osumnjičen, sve se teže nosi s činjenicom da je slučajno postao ubojica...

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 31. siječnja na Trećem

Foto: Upravo pred noć / film

Upravo pred noć posljednji je film Chabrolovog tzv. Héleninog ciklusa koji je uslijedio nakon redateljevog prvog, novovalskog perioda. Naime, radi se o seriji od pet kriminalističkih filmova (La femme infidele, Que la bête meure, Le boucher, La rupture i Juste avant la nuit) snimljenih unutar tri godine (od 1969. do 1971.), nazvanoj po imenima glavne junakinje iz svih spomenutih filmova (koje je interpretirala tadašnja redateljeva supruga Stéphane Audran).

Te filmove, osim glavne junakinje i neizostavnih neobičnih muških likova (uglavnom ih tumače Michel Bouquet i Jean Yanne), karakterizira bavljenje problemom osjećaja krivnje, zločina iz strasti te kritika društva, osobito buržoazije. U izvrsno režiranom Upravo pred noć provlači se tema pokušaja skrivanja zločina te njegove posljedice po okolinu u kojoj se dogodio. 

Uz  Stéphane Audran u filmu glume i Michel Bouquet, François Périer, Henri Attal, Jean Carmet, Célia, Anna Douking. Film je snimljen 1971. godine prema romanu Edouarda Atiyaha, a scenarij potpisuje redatelj Claude Chabrol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!