Uragan

21.05.2023.

11:50

Autor: HRT

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Foto: Uragan / film

Biografska drama iz 1999. godine utemeljena je na istinitim događajima iz života boksača Rubena "Uragana" Cartera koje je opisao u autobiografiji "Šesnaesta runda" i knjizi "Lazarus i Uragan" čiji su autori dvoje Kanađana koji su sudjelovali u njegovom oslobađanju, Sam Chaitoni i Terry Swinton

Ruben Carter odrastao je u siromašnom crnačkom dijelu New Jerseya. Još kao dječak nepravedno je, braneći svog prijatelja, završio u popravnom domu. Nakon odslužene kazne počinje se baviti boksom i postaje svjetski prvak. Bogat i ugledan među Afroamerikancima, postaje trn u oku lokanih bijelih vlastodržaca. Rasistički detektiv Della Pesca optužuje ga 1966. godine za ubojstvo trojice bijelaca iako ne postoje nikakvi konkretni dokazi osim što se slučajno nalazio u blizini mjesta zločina. 

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Foto: Uragan / film

Carter je osuđen na doživotni zatvor u kojem piše knjigu o svom životu. Osamdesetih godina knjiga dolazi u ruke petnaestogodišnjem Lazarusu Martinu koji, dirnut Carterovom sudbinom, stupa s njim u kontakt, pomaže mu skupiti nove dokaze i pokrenuti novo suđenje...

Film Uragan (Hurricane) dočekan je ovacijama publike, ali je ujedno izazvao i velike polemike oko autentičnosti prikazanih događaja. Usprkos politički korektnoj priči, kritiziran je nedostatak objektivnosti, jer je Carter prikazan kao svetac i mučenik, a prešućeno je, na primjer, da je nakon izlaska iz zatvora navodno pretukao i pokušao silovati jednu svoju obožavateljicu, te da je zbog pritiska javnosti ponovljeno suđenje na kojem je ponovno proglašen krivim. 

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Foto: Uragan / film

Karizmatični Ruben Carter bio je inspiracija i Bobu Dylanu koji je svojedobno napisao baladu o njemu. Glavni glumac, Denzel Washington, za ovu je ulogu bio nominiran za Oscara, ali ga nije osvojio, kao ni nekoliko godina ranije za film Malcolm X, što je u oba slučaja bila velika nepravda. Washington je tu prestižnu nagradu dobio za sporednu ulogu u filmu Rat za slavu (1989.) te glavnu ulogu u filmu Dan obuke (2002.).

Uz Denzela Washingtona u drami Uragan, koju emitiramo u srijedu, 31. svibnja, u 21:05 na Drugom, glume i John Hannah, Deborah Kara Unger, Liev Schreiber, David Paymer, Dan Hedaya, Rod Steiger. Režiju potpisuje Norman Jewison.  

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Srijeda, 31. svibnja na Drugom

Foto: Uragan / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!