20:20 / 11.01.2022.

Autor: HRT

Za šaku dolara

Nedjelja, 16. siječnja na Drugom

Nedjelja, 16. siječnja na Drugom

Foto: Za šaku dolara / film

Vestern Za šaku dolara slijedi u nedjelju, 16. siječnja, na Drugom programu u 20:05. Nastao u vrijeme kad su najslavniji dani američkog vesterna bili na zalasku, film Sergija Leona ne samo da je rehabilitirao taj žanr nego je bio i začetnik novoga, isprva podsmješljivo nazvanog špageti-vestern, zato što je, poput špageta, nastajao Italiji, uz niske troškove i u kratkom roku.

video thumb

Nakon petnaestogodišnjeg rada na filmu i jednog redateljskog projekta Sergio Leone krenuo je u ostvarenje filma koji je bio različit od svega što je do tada radio, ali različit i od vladajućih filmskih kanona. Bio je to film Za šaku dolara, slobodna prerada Kurosawinog samurajskog filma Tjelesna straža (zbog čega je Kurosawina kompanija tužila producenta), koji je ujedinio sve odlike filmskih priča s američkog Divljeg zapada.

Uz golemi uspjeh kod publike, film je privukao i pozornost dijela kritike. Leone je preko noći postao zvijezda, upravo kao i njegov glavni glumac Clint Eastwood. Dotad poluanonimno ime s američke televizije, Eastwood se uz Leoneovu pomoć premetnuo u lice s naslovnica i arhetipskog tumača ogrubjelih kauboja mrkih u pogledu i lakih na obaraču.

Nedjelja, 16. siječnja na Drugom

Nedjelja, 16. siječnja na Drugom

Foto: Za šaku dolara / film

Prema modi onoga vremena i radi veće komercijalnosti, Leone se potpisao američkim imenom Bob Robertson, kako su to tada činili mnogi redatelji i glumci. Sljedeće dvije godine uslijedila su preostala dva naslova Leoneove "dolarske trilogije" - Za dolar više (1965) i Dobar, loš, zao (1966) - oba s neizbježnim Eastwoodom. Trilogija je postala pravi fenomen u Europi, proslavila skladatelja Ennija Morriconea, a pomogla je i oporavku rimskog filmskog studija Cinecitta. 

U ovom filmu revolveraš osamljenik Joe dolazi u zabito mjesto u New Mexicu u kojemu mir remete sukobi dviju suparničkih obitelji, Baxter i Rojo. Svjesne njegovih revolveraških sposobnosti, obje ga obitelji žele angažirati. Iako mu nijedna od njih nije simpatična, Joe prihvaća obje ponude i vješto manipulira sa sukobljenima, sve do kritičnog trenutka kad se i sam nađe u opasnosti...

U njemačko-španjolsko-talijanskom ostvarenju PER UN PUGNO DI DOLLARI iz 1964. godine uz Clinta Eastwooda glume Marianne Koch, Johnny Welles, Wolfgang Lukschy, Joe Edger i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!