12:14 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Zemlja tigrova

Petak, 7. svibnja na Prvom

Petak, 7. svibnja na Prvom

Foto: Zemlja tigrova / film

U petak, 7. svibnja na Prvom programu u 23:25 prikazujemo film Zemlja tigrova (TIGERLAND, 2000.). Film je snimljen prema autobiografskim zapisima Rossa Klavana. Snimljen je u stilu niskobudžetnih dokumentaraca i bio je vrlo jeftin (manje od 10 milijuna dolara). Kritičari su pozdravili povratak redatelja Joela Schumachera jednostavnosti nakon velikih hitova kao što je bio "Batman i Robin". Irac Collin Farrell postao je poznat nastupom u ovom filmu.

Petak, 7. svibnja na Prvom

Petak, 7. svibnja na Prvom

Foto: Zemlja tigrova / film

Fort Polk, Louisiana, 1971. Stiže skupina novaka, među kojima je inteligentni i neposlušni Bozz. Njegovi pretpostavljeni znaju da može narušiti sklad u jedinici, ali ga ne žele izbaciti. Bozz se sprijatelji s vojnikom Paxtonom i "počasti" ga hotelskom sobom u koju dovedu dvije za seks raspoložene djevojke. Otada će postati najbolji prijatelji iako su potpuno različiti. Bozzov cilj je otići iz vojske.

Ne zanima ga tko će snositi posljedice za njegov neposluh. Paxton, koji pokušava biti pisac i sve zapisuje u svoj dnevnik, također je nerado prihvatio vojsku, ali smatra da je njegova odgovornost ostati. U nekoliko situacija upravo Paxton dobrovoljno preuzme na sebe Bozzovu krivicu, pa Bozz, iako to ne pokazuje, počinje razmišljati i o drugima.

U posljednjem tjednu obuke za takozvani Tigerland, američku bazu koja je najbliža Vijetnamu, vojnik Wilson umjesto slijepih metaka u pušku stavlja prave. Želi ubiti Bozza koji ga je više puta ponizio...

U glavnim su ulogama Colin Farrell, Matthew Davis, Clifton Collins Jr., Tom Guiry i Shea Whigham.

Scenarij potpisuju Ross Klavan i Michael McGruther, a režiju Joel Schumacher.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!