08:32 / 08.04.2021.

Autor: HRT

Zmijske oči

Petak, 23. travnja na Prvom

Petak, 23. travnja na Prvom

Foto: Zmijske oči / film

U petak, 23. travnja na Prvom programu u 23:55 ne propustite američki film Zmijske oči (SNAKE EYES, 1998.). Po mišljenju većine kritičara to je najbolje su režiran film Briana De Palme (r. 1940.). Bilo je samo nekih primjedbi na uvjerljivost priče. No, De Palma i nije želio ispričati savršeno konstruiranu priču. On je želio mizanscenski savršeno filmičnu priču. U "Zmijskim očima" majstorski su kombinirani "subjektivni" kadrovi (pogledi pojedinih likova u priči) s redateljevim "objektivnim" kadrovima i kadrovima što su ih snimile sigurnosne videokamere.

Petak, 23. travnja na Prvom

Petak, 23. travnja na Prvom

Foto: Zmijske oči / film

U velikoj dvorani uz kockarnicu u Atlantic Cityju održava se boksački meč između šampiona u teškoj kategoriji Lincolna Tylera (S. Shaw) i njegovog manje poznatog izazivača. Tom sportskom događaju prisustvuje 14.000 gledatelja. Među njima je i potkupljivi policijski detektiv iz Odjela za umorstva Ricky Santoro.

Srdačno se javi časniku Kevinu Dunneu, svom dobrom prijatelju, koji čuva uglednog gosta - ministra obrane. Santoro i Dunne sjednu ispred ministra. U jednom trenutku Dunne primijeti lijepu djevojku u crvenoj haljini i krene za njom. Istodobno, na njegovo mjesto kraj Santora sjedne mlada žena i nešto uzbuđeno počne šaptati ministru.

Tada odjeknu pucnji. Metak okrzne djevojku, no meta je ministar koji je teško ranjen. Santoro vodi istragu. Doći će do zapanjujućih otkrića i suočiti se s najvećom dilemom u svom životu - nastaviti po starom i "praviti se da ništa ne vidi" ili postupiti po zakonu?

U filmu glume Nicolas Cage, Gary Sinise, Carla Gugino, Stan Shaw, John Heard.

Scenarij potpisuje David Koepp (prema sinopsisu B. De Palme), a režiju Brian De Palma.


Petak, 23. travnja na Prvom

Petak, 23. travnja na Prvom

Foto: Zmijske oči / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!