13:22 / 08.04.2021.

Autor: HRT

22. Festival sv. Marka - Festivalski orkestar i Mia Pečnik, dir. Filip Šljivac

Subota, 10. travnja na Trećem

Subota, 10. travnja na Trećem

Foto: 22. Festival sv. Marka / HRT

U subotu, 10. travnja na Trećem programu u 11:25 prikazujemo koncert Festivalskog orkestra i Mije Pečnik, održan 31. kolovoza 2020. u Crkvi sv. A. Padovanskog na Svetom Duhu u sklopu 22. Festivala sv. Marka. Izvedbom 3. koncerta za klavir i orkestar u c-mol, op.37., L. van Beethovena, ravna dirigent Filip Šljivac.

Posebnom "pandemijskom" izdanju 22. Festivala sv. Marka cilj je bio nastaviti kontinuitet vrhunskih glazbenih događaja u hrvatskoj metropoli.

Jedan od tri festivalska koncerta u godini 2020. održan je 31. kolovoza izvan matičnog prostora Crkve Sv. Marka, u prostranijoj i epidemiološki prihvatljivijoj Crkvi župe i svetišta Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu. Tamo se smjestio cijeli Festivalski orkestar sastavljen od ponajboljih zagrebačkih klasičnih glazbenika. 

Kao solistica pridružila mu se vodeća mlada hrvatska pijanistica Mia Pečnik, dobitnica pedesetak prvih nagrada na natjecanjima diljem svijeta, koja već iza sebe ima nastup u njujorškome Carnegie Hallu.

Izvedbom ravna mladi dirigent Filip Šljivac, koji se nakon diplome u na Muzičkoj akademiji u Zagrebu usavršavao kod velikog svjetskog autoriteta Paave Järvija te kao dirigent i aranžer godinama surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom.

Na snimci je jedno jedino djelo: u Beethovenovoj godini, kada se slavila 250. obljetnica njegova rođenja, logičan izbor je pao na njegov proslavljeni 3. klavirski koncert u c-molu op. 37, poslasticu za sve ljubitelje klasike, ali i širu publiku.

Urednica je Jana Haluza.

Produkcija: Markofest d.o.o.

Snimku koncerta možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!