68. Splitsko ljeto - Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra, snimka opere

30.11.2022.

08:48

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Prikazujemo snimku opere Simon Boccanegra talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija s otvorenja 68. Splitskog ljeta. Libretisti su Francesco Maria Piave i Arrigo Boito, a na Peristilu se izvodi prerađena verzija iz 1881. godine. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, jedna od najljepših Verdijevih opera vratila se na splitsku scenu nakon prethodne dvije inscenacije iz 1978. na Peristilu i 2006. na sceni HNK-a Split. Budite uz Treći program u nedjelju, 11. prosinca u 21:30. 

Radnja se odvija u razjedinjenoj Italiji u 14. stoljeću, u kojoj su se vodile teške borbe za prevlast između gvelfa (pristaša papinske politike) i gibelina (pristaša njemačkih careva). Tragična je to priča o ocu i njegovoj izgubljenoj i ponovno pronađenoj kćeri u turbulentnom dobu unutarnjih podjela i pravih ratova između tadašnjih gradova - država za dominaciju između crkvene i svjetovne vlasti.

Uz orkestar i zbor splitske Opere naslovne uloge tumače: Elia Fabbian (Simon Boccanegra), Daniela Schillaci (Amelia Grimaldi), Ivica Čikeš (Jacopo Fiesco), Max Jota (Gabriele Adorno), Ozren Bilušić (Paolo Albiani), Božo Župić (Pietro), Špiro Boban (Kapetan), Barbara Sumić (Amelijina družica).

Režija Tvrtko Grgić, komentatorica Jana Haluza, urednica Marija Ramljak.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!