18:01 / 04.10.2021.

Autor: HRT

9. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml - koncert finalista, snimka

Lev Solodovnikov

Lev Solodovnikov

Foto: 9. Međunarodno violinističko natjecanje "Vaclav Huml" / 2009.

U tijeku je 12. Međunarodno violinističko natjecanje "Vaclav Huml" koje je privuklo u Zagreb mnoge vrhunske violiniste svijeta. Tim povodom u terminu koncerta klasične glazbe, u srijedu 6. listopada u 18:50 na Trećem programu, prisjećamo se kako je bilo godine 2009. na 9. Međunarodnom violinističkom natjecanju "Vaclav Huml" čije se finale odvijalo u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pred publikom i strogom međunarodnom komisijom odmjerava se dvoje prvoplasiranih, oboje iz Rusije: prvonagrađeni Lev Solodovnikov u Koncertu za violinu i orkestar op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog, te drugonagrađena Ekaterina Valiulina koja izvodi Paganinijev 1. koncert op. 6.

Među komisijom vidimo i Zlatka Stahuljaka, osnivača i dugogodišnjeg predsjednika natjecanja koji nas je zauvijek napustio ove godine.

Redatelj je Danko Volarić, a urednica emisije Anamarija Doricich.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!