Art a la carte: Marija Kuhar Šoša i Roko Radovan

13:49 / 15.04.2022.

Autor: HRT

Nedjelja, 24. travnja na Trećem

Nedjelja, 24. travnja na Trećem

Foto: Art a la carte / Iva Šivak

U nedjelju, 24. travnja, na Trećem programu u 22 sata ne propustite novo izdanje emisije Art a la carte.

Ovo je sezona mladih opernih pjevača koji nam jamče svjetlu budućnost operne scene u Hrvatskoj. Sve je krenulo 6. rujna 2021. polukoncertnom izvedbom opere "Nikola Šubić Zrinjski" na podiju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kojom je obilježena 50. obljetnica Hrvatskog proljeća.

"Proljeće" novog opernog naraštaja doista jest na vidiku. To smo doživjeli već i u pjevačkoj podjeli te svečane operne produkcije gdje su mnogi prvi put iskusili onaj čarobni osjećaj daski pod nogama "koje život znače".

Uoči te snimke koja je za ovu prigodu i titlana, predstavit ćemo dvoje solista različitih profila i naraštaja iz predstave: sopranisticu anđeoskoga glasa, omiljenu subretnu pjevačicu naših opernih i koncertnih podija, inače profesoricu na Akademijama u Puli i Zagrebu, Mariju Kuhar Šošu, koja ovdje nastupa kao kći Zrinjskoga (Jelena), i mladog tenora Roka Radovana, još uvijek studenta, koji je u "Zrinjskome" bio dio "protivničkog tabora", kao epizodni lik Turčina Mustafe.

U popratnim prilozima uvjerit ćemo se u vrhunske kvalitete njihovih interpretacija: Mariju ćemo doživjeti u ulomku spektakularne operne predstave "Lastavica" Giacoma Puccinija izvođene nešto kasnije, tijekom listopada 2021. u HNK Zagrebu, a Roka u raznim arijama i pjesmama koje je izveo na opera-gala večeri prigodom zatvaranja prošlih Dubrovačkih ljetnih igara, 25. 08. 2021., kada je pred Simfonijskim orkestrom HRT-a scenu dijelio s velikom Dianom Damrau, njezinim suprugom Nicolasom Testeom i našim proslavljenim dirigentom Ivanom Repušićem.

Redateljica Ivana Radovčić, urednica i voditeljica Jana Haluza, Urednica projekta Lidija Špiranec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!