10:35 / 13.06.2021.

Autor: HRT

Bilješke o jeziku: Lički jezikoslovni trolist

Srijedom na Trećem

Srijedom na Trećem

Foto: Bilješke o jeziku / HRT

U srijedu 16. lipnja u 23:10 na Trećem slijedi emisija Bilješke o jeziku: Lički jezikoslovni trolist.

Lički jezikoslovni trolist naslov je knjige posvećene trojici jezikoslovaca iz 19. stoljeća rodom iz Like. Sva trojica su imala razrađene ideje o tome kako bi trebao izgledati hrvatski standardni jezik i nisu se slagali s tadašnjom aktualnom koncepcijom koju su promovirali hrvatski vukovci i koja je formirala i današnji hrvatski standard.

Najstariji, Šime Starčević smatrao je da osnovica treba biti štokavska ikavica na kojoj je napisao i svoju gramatiku, prvu koja nije nastala na osnovi neke gramatike na stranom jeziku.

Drugi je Fran Kurelac, utemeljitelj riječke filološke škole, koji se zalagao za arhaične sklonidbene forme kojih se u svojim tekstovima konzekventno držao.

Treći je Ante Starčević koji se zalagao za samostalnost hrvatskoga jezika u odnosu na srpski, pisao je ekavicom jer su kajkavci i dobar dio čakavaca ekavci, a tako bi se razlikovali od Vuka Karadžića koji je bio ijekavac. Uz tekstove o njima u knjizi se nalaze i preslike njihovih tekstova o jeziku.

Gosti su dr. sc. Ante Bežen, dr. sc. Marijana Horvat, IHJJ, dr. sc. Željko Jozić, IHJJ.

Voditeljica i urednica emisije iz 2018. godine je Marija Vuković Siriščević. Realizatorica je Željka Šešerko.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci dostupna i ostala emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!