14:21 / 15.11.2021.

Autor: HRT

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Četvrtak, 18. studenoga na Prvom i Četvrtom

Četvrtak, 18. studenoga na Prvom i Četvrtom

Foto: HTV / HRT

U četvrtak, 18. studenoga, na Prvom i Četvrtom programu u 9:30 prenosimo specijalnu emisiju Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Iz Vukovara se javljaju naši reporteri Marija Matoš, Igor Dunaj, Petar Vlahov, Igor Rotim, Melita Homa i Marina Gantar, dok će u Škabrnji biti Edi Škovrlj. U Zagrebu je komentator prijenosa Branko Nađvinski. Reportaže pripremaju Eugen Husak, Nataša Ban, Martina Klaić i Melita Homa. 

Eugen Husak u dokumentarnoj reportaži podsjetit će na herojsku obranu Vukovara koristeći arhivske materijale koji svjedoče o ključnim danima vukovarske jeseni 1991.

Nataša Ban
donosi priču o ženama koje su branile Vukovar. Vasilija Tucker i Beti Geušić, hrabre dragovoljke, evocirale su dane obrane grada i ratnog prijateljstva koje ih je neraskidivo povezalo.

Martina Klaić ispračat će priču vukovarske obitelji Njirjak. Majka se prisjeća bolnoga gubitka muža Janka i sina Gorana, čija tijela ni do danas nije pronašla.

Vukovar

Vukovar

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Melita Homa donosi sjećanja branitelja Igora Mikloševića koji je svoj 18. rođendan dočekao s početkom bitke za Vukovar. Ubrzo je kao "klinac" uzeo pušku u ruke i stao u obranu rodnoga grada. Slomom obrane Vukovara završio je u Stajićevu.

U prijenosu ćemo podsjetiti na vojnu silu koja se obrušila na Vukovar, na nevjerojatne brojčane odnose i hrabrost ljudi koji su 87 dana odolijevali opsadi Vukovara koju je provodila JNA, uz potporu paravojnih formacija Srbije.

Hrvatska zastava

Hrvatska zastava

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Edi Škovrlj podsjetit će na strašan zločin počinjen istog dana u Škabrnji. Trideset tenkova i oklopnih vozila i 3.500 vojnika napalo je to malo mjesto koje je branilo samo 246 branitelja.

Naši sugovornici u Koloni sjećanja su branitelji, medicinsko osoblje ratne bolnice, članovi obitelji nestalih i stanovnici Vukovara i Škabrnje koji 18. studenoga odaju počast žrtvi Vukovara i Škabrnje.

Urednica prijenosa, koji možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, je Ana Jelinić.

Izravni prijenos Kolone sjećanja ne propustite i na Prvom programu Hrvatskoga radija.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pratite na našem portalu, a ona iz prethodnih godina možete pronaći u videoteci platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!