Druga strana: Digitalni kuhari - roboti protiv sindikata

08:16 / 18.05.2022.

Autor: Željko Kardum/HRT

Đulijano Nola i Željko Kardum

Đulijano Nola i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Ako vam se ne sviđa kako kuha majka, žena, punica ili kvartovski kuhar, kupite robota. I birajte hoćete li da baš za vas osobno kuha Gordon Ramsay ili Jamie Oliver. I to online. Prvi restoran bez kuhara, u kojem kuhaju najbolji hrvatski high tech roboti otvoren je u Zagrebu. Je li digitalno ugostiteljstvo spasonosna formula za nedostatak radne snage u turizmu? I što na sve kaže sindikat? Gost emisije je GammaChef i njegov otac, Đulijano Nola. Novo izdanje emisije Druga strana prikazujemo u srijedu, 18. svibnja, na Četvrtom programu u 20:05.

video thumb

Povod za ovu emisiju je bio paradoksalni oglas: "Prvi robotski restoran u Hrvatskoj traži zaposlenike?!". Radi li se o odlutalim ili nezaposlenim robotima? Ili robotima kojima je dosadio rad u NASI i Siemensu pa traže novu karijeru? Ni jedno od toga.

GammaChef je 2017. godine na Smart Kitchen Summitu bio uvršten u 15 najvećih svjetskih inovacija za pametne kuhinje, a samo pet godina kasnije već nastupa ta budućnost u kojoj kuhaju roboti.

Đulijano Nola

Đulijano Nola

Foto: Druga strana / HRT

Robotizirani kuhari nisu novost u svijetu tehnologije, ali nitko nije krenuo korak dalje. Kupiti ovako skupog robota i koristiti ga kod kuće nije isplativo pa su se tri hrvatska poduzetnika odlučila za otvaranje robotskog restorana, patentiranje i globalnu prodaju franšize. Sve o splitskom startupu, reći će nam suosnivač GammaChefa , Đulijano Nola. 

Đulijano Nola i Željko Kardum

Đulijano Nola i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Reprizno izdanje slijedi u 4:10 na Četvrtom te u noći na ponedjeljak, 22./23. svibnja, u 0:35 također na HRT4. 

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi

Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih emisija, kao i naš YouTube kanal

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!