Druga strana: "Golim rukama u virtualnoj stvarnosti"

02.02.2023.

Zadnja izmjena 15:00

Autor: HRT

 Ivan Rajković i Željko Kardum

Ivan Rajković i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Najpoznatiji Bondov film je Spectre, a za hrvatsku kompaniju SpectreXR tek ćete čuti! Ivan Rajković, CEO i osnivač SpectreXR gost je večerašnje emisije Druga strana, koja je na rasporedu u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a.

video thumb

Hrvatska kompanija SpectreXR rizični je osječki startup. Odlučili su se ubaciti u utrku za najbolji i najkorisniji komad softwarea za svjetsku industriju, od treninga zaposlenika do gejming industrije.

Golim rukama ulaze u virtualnu stvarnost i omogućuju integraciju čovjeka i stroja. 

Ljudske ruke su savršenstvo. To su "najbolji kontroleri na svijetu". Puno brži i precizniji od joysticka i upravljačkih konzola. No, tu sad počinje tehnološki problem. Kako ove najbolje kontrolere za interakciju s okolinom, unijeti u kompjuter i iz stvarnog svijeta prenijeti u prostor virtualne i uvećane stvarnosti?

 Ivan Rajković i Željko Kardum

Ivan Rajković i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Ideja nije nova, ali pristup problemu je onaj koji na kraju čini razliku u hrpi globalnih rješenja. I tu u cijelu priču ulazi hrabri osječki startup Spectre. Skupili su već jednu rundu investicije Fonda rizičnog kapitala Fill Rouge i krenuli u razvoj vlastite tehnologije. Imaju kompletan proizvod za tržište koje tek traži ovakvo rješenje i traže svoje mjesto u industriji.

Hoće li to biti UPS; FEDex, DHL? Ili servisni trening centar Audija ili Mercedesa? Svejedno…

Gospodarska tjedna emisija Druga strana urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini. Emisiju emitiramo četvrtkom u 20:05 na Četvrtom programu.

Osim na HTV4, emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTiVideoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.      

Reprizni termin ovotjednog izdanja Druge strane slijedi u petak, 3. veljače, u 16:05 također na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!