Druga strana: Novi trend na tržištu nekretnina

08.06.2023.

11:53

Autor: HRT

Budućnost tržišta nekretnina nije u prodaji kvadrata betona nego investicijski koncept. A kupci nisu "situirani građani u kasnim četrdesetima" nego generacija Z. Ne zanima ih dom za mirovinu, niti rješavaju stambeno pitanje nego su mladi samosvjesni ulagači. I imaju novca. Jesu li oni "remetitelji tržišta" ili novi "breed" investitora, reći će nam Igor Livić, gost večerašnjeg izdanja Druge strane urednika i voditelja Željka Karduma. Emisija je na rasporedu u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a. 

Igor Livić

Igor Livić

Foto: Druga strana / HRT

Nekretnine su najstarija, tradicionalna, investicija. Hrvati misle i najsigurnija. Još od Baščanske ploče, na kojoj su pedantno upisani čak i svjedoci "uvođenja u posjed" te nekretnine, odnosno ledine. Tko je bio agent u posredovanju, nažalost nije navedeno jer bi on danas vjerojatno bio zlatnim slovima upisan u registar agenata pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Igor Livić i Željko Kardum

Igor Livić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

No, biznis se drži. Cijene nekretnina lete u nebo, a s njima i broj agencija za posredovanje. Vjerovali ili ne, u Hrvatskoj ih je upisano oko 900! Agencija, a ne agenata… njih je puno više. No, veliki dio njih i dalje se drži arhaičnog načina poslovanja: zapišem želje prodavača pa čekam da naiđe kupac. A promet stoji. I tu počinje naša današnja priča. Novi koncept ulaganja u nekretnine i gost koji se ne drži tradicionalnog profila niti kupaca niti trgovine. Njemački đak, koji tržišnu priliku vidi baš u Hrvatskoj, Igor Livić. 

Igor Livić

Igor Livić

Foto: Druga strana / HRT

Osim na HTV4, emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTiVideoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal

Reprizni termin ovotjednog izdanja Druge strane slijedi u petak, 9. lipnja, u 16:05 također na HTV4.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!