18:54 / 12.10.2021.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Raste li ili pada američki dolar?

Mario Gatara i Željko Kardum

Mario Gatara i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu 13. listopada na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana u kojoj gostuje Mario Gatara, analitičar Analogika. 

Hrvatska glavninu svoje razmjenu ostvaruje s Europskom unijom. Nemamo državne obveznice nominirane u dolarima, štednja građana najvećim dijelom je u Euru.

Zašto nam je onda važan tečaj dolara? Većina građana ne zna odgovor na ovo pitanje, ali kad krenu ulične špekulacije, svi odjednom postanu monetarni specijalisti. Umjesto nagađanja, donosimo vam pravu istinu o pozadini najnovijih glasina o promjeni američke monetarne politike.

Jerome Powell, guverner Američkih federalnih rezervi, mirno je sjedio u svom uredu i čekao reizbor. Nedostaje mu još samo jedan mandat do mirovine ili neke počasne profesure na nekom ugledom američkom sveučilištu.

Čak je i novi predsjednik, Biden, bio sklon takvom rješenju jer nije htio ulaziti u još jednu nepotrebnu bitku u Senatu, za mjesto čelnog čovjeka koji je zapravo dosadni bankar koji odluke ionako donosi na temelju statistika i utabane monetarne prakse. No, onda je krenula serija nesretnih i nespretnih događaja koja je na noge digla Wall Street, ali i mnoge europske ekonomske analitičare.

Mario Gatara, analitičar Analogika

Mario Gatara, analitičar Analogika

Foto: Druga strana / HRT

O čemu se zapravo radi, u Drugoj strani HTV-a govori Mario Gatara, analitičar Analogike, bivši kolumnist FORBES-a i okorjeli kroničar američkih monetarnih politika.

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i putem naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Željko Kardum i Mario Gatara

Željko Kardum i Mario Gatara

Foto: Druga strana / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!