11:42 / 30.04.2021.

Autor: HRT

Dubravka Šeparović Mušović i Simfonijski orkestar HRT-a

Dubravka Šeparović Mušović

Dubravka Šeparović Mušović

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

U četvrtak, 6. svibnja, na Trećem programu HTV-a i Trećem programu Hrvatskoga radija u 20:05 iz Male dvorane Doma sportova prenosimo koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, uz sudjelovanje mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović.

U koncertnom repertoaru nacionalne operne prvakinje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu posebno mjesto zauzimaju djela Gustava Mahlera. Koncertni program počinje izvedbom njegovih pet pjesama na stihove njemačkog romantičnog pjesnika Friedricha Rückerta, a predstavljaju osobit izazov, i zbog jednostavnog jezika poezije kojom se iskazuju najdublja emotivna i duševna stanja i zbog jedinstvene ekspresije svake pjesme.

Slijedi izvedba jednog od najslavnijih simfonijskih ostvarenja njemačkog skladatelja Paula Hindemitha "Slikar Mathis". Napisao ga je 1934. u formi simfonijskih stavaka tijekom rada na istoimenoj operi na molbu dirigenta Wilhelma Furtwänglera, koji ga je zatim iste godine i praizveo s Berlinskom filharmonijom u Berlinu.

Urednica je Marija Ramljak, a redateljica  Mirena Stijačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!