Dubrovnik: Festa sv. Vlaha, prijenos mise

27.01.2023.

13:42

Autor: HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Misno slavlje ispred katedrale Gospe Velike u petak, 3. veljače prenosimo na Prvom programu u 10 sati i preko multimedijske platforme HRTi. Predvodit će ga mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup.

Sveti Vlaho rođen je u Sebasti sredinom 3. stoljeća u Maloj Armeniji (današnji Sivas u Turskoj). Zaštitnik je od bolesti grla. U Dubrovniku se slavi od davne 971. kada je prema predaji spriječio mletački napad na grad.

U spomen na taj čudesan događaj 972. održana je Festa u njegovu čast. "Na svakoj kuli, na mnogome zidu, bez iznimke nad vratima iznad Grada, kipovi stoje dok stoljeća idu.

U sto obličja sveti Vlaho vlada!" (T. Maroević). Štovatelji sv. Vlaha i ove će godine hodočastiti svome parcu kada je 1051. Festa sv. Vlaha. Ona je u znaku 1000. obljetnice od osnutka benediktinskoga samostana na otoku Lokrumu, a lokrumski je opat stoljećima imao i važnu ulogu u ceremonijalu otvaranja Feste na blagdan Svijećnice.

Dubrovčani će se prisjetiti i 20. godišnjice pohoda sv. pape Ivana Pavla II. Dubrovniku kada je proglasio blaženom našu Mariju Propetog Isusa Petković koja je, kao i sv. Vlaho, bila sva za druge, siromašne i rubne, najranjivije.

Ovogodišnji festanjuli su kapetan duge plovidbe Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo. Ova je godina i u znaku 150. obljetnice od prvoga poznatog izbora festanjula Feste sv. Vlaha.

Producent Draško Vrgoč, redatelj Neven Mihael Dianežević, urednik i komentator Dragutin Siladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!