11:04 / 27.01.2022.

Autor: HRT

Dubrovnik, Katedrala Gospe Velike: Festa Sv. Vlaha, prijenos

Dubrovnik, Katedrala Gospe Velike

Dubrovnik, Katedrala Gospe Velike

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

U četvrtak, 3. veljače, na Drugom programu i multimedijskoj usluzi HRTi u 10 sati iz dubrovačke katedrale prenosimo misu povodom Feste svetog Vlaha. Proslava sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i grada Dubrovnika, ove je godine u znaku velikog jubileja - 1050 godina zaštite dubrovačkog Parca.

Prema predaji, sveti Vlaho je 971. nadahnuo svećenika Stojka da upozori gradske oce na namjere Mlečana da napadnu Dubrovnik. Otad je ovaj svetac, zamijenivši ranije zaštitnike, postao ne samo zaštitnik grada i (nad)biskupije, nego u kasnijim stoljećima postaje i državni svetac Dubrovačke Republike koja širi i održava njegovo štovanje diljem svoga teritorija. Sv. Vlaho je kroz duga stoljeća prožeo i ujedinio sav dubrovački javni i privatni život.

Otvaranje Feste sv. Vlaha odžano je na Kandeloru (Svijećnicu), 2. veljače, pred Zbornom crkvom sv. Vlaha u 15:30. Čitao se drevni Laus, djevojke trznice prinijele su tradicionalne darove, podignut je svečev barjak i uz himnu su puštene  golubice.

Središnje svečano euharistijsko slavlje koje prenosi HTV bit će pred katedralom Gospe Velike, a ove godine predvoditelj je kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga.

Ovo je prva festa na kojoj je domaćin novozaređeni dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Ovogodišnji su festanjuli Teo Grbić iz reda pomoraca i Toni Cvjetković iz reda obrtničkih zanimanja.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi. Redatelj je Neven-Mihael Dianežević, producent Mate Letica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!