12:50 / 20.02.2021.

Autor: HRT

Eko zona

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Eko zona / HRT

U srijedu, 24. veljače na Prvom programu u 11:10 prikazujemo emisiju Eko zona. 

Svjedoci smo klimatskih promjena i sve učestalijih ekstremnih vremenskih nepogoda. Kako te promjene utječu na prinose u poljoprivredi i koje se mjere prilagodbe mogu poduzeti kako bi se ublažilo djelovanje klimatskih promjena na proizvodnju hrane, što je strateško pitanje svake zemlje?

U Hrvatskoj je 2006. godine preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organiziran sustav ambalažnog prikupljanja otpada s povratnom naknadom od 50 lipa. Upravo se na taj način prikupi između 85 do 93% ambalaže koja se stavlja na tržište. Nakon prikupljanja, ambalaža se isporučuje ovlaštenim oporabiteljima koji kasnije mogu koristiti upravo ambalažu kao sirovinu od koje mogu dobiti nove proizvode.

Kanadska tvrtka Enerkem i naftna komapnija Shell najavili su izgradnju postrojenja za biogoriva u Varennesu blizu Montreala vrijednog 800 milijuna dolara.

Urednik je Mladen Iličković.

Novinari Snježana Babić, Ana Barišin i Mladen Iličković.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!