Festival dalmatinskih klapa Omiš 2021. - Autorska večer Duška Tambače

21:14 / 06.05.2022.

Autor: HRT

Ponedjeljak, 9. svibnja na Trećem

Ponedjeljak, 9. svibnja na Trećem

Foto: Festival dalmatinskih klapa Omiš 2021. - Autorska večer Duška Tambače / HRT

U ponedjeljak 9. svibnja na Trećem programu u 18:35 prikazujemo snimku koncerta, posvećenog maestu Dušku Tambaču, održanog u sklopu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2021.

Veliki bard klapske pjesme, najplodniji autor i vjerni sakupljač i obrađivač narodnog klapskog blaga, maestro Tambača svoju autorsku večer imao je 10. srpnja 2021. u klaustru Franjevačkog samostana u Omišu.

O Tambačinom doprinosu klapskoj pjesmi i samom festivalu najbolje govori činjenica da je ovo već četvrti koncert koji Omišani organiziraju njemu u čast. Rodio se u staroj i uglednoj šibenskoj obitelji. U svom glazbenom angažmanu povezuje nekoliko segmenata, uglavnom vezanih uz klape i zborove. Primarno djeluje kao skladatelj, zatim kao melograf i obrađivač zapisanih pučkih napjeva, mahom iz srednje Dalmacije.

Nositelj je odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i promicanje hrvatske kulturne baštine. 

Samo maleni dio bogatog opusa maestra Duška Tambače, prikupljenog i obrađenog tradicijskog blaga predstavile su klape: Mirabella CZK (ž) - Omiš, Filip Dević (m) - Split, Fjoret (ž) - Tučepi, Orca (ž) - Split, Mriža (m) - Split, Merla (ž) - Dugopolje, Praska (mj) - Podstrana, Vinčace (m) - Novi Vinodolski, Neverin (ž) - Kaštel Lukšić i Pinguentum (m) - Buzet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!