15:53 / 11.06.2021.

Autor: HRT

Globalna Hrvatska HTV

Hrvatsko iseljeništvo

Hrvatsko iseljeništvo

Foto: Globalna Hrvatska HTV / HRT

U subotu 12. lipnja u 21:10 na Četvrtom programu HTV-a prikazujemo novo izdanje emisije Globalna Hrvatska HTV.

Nakon što je pojednostavljen postupak stjecanja hrvatskog državljanstva za potomke hrvatskih iseljenika, što još Hrvati u svijetu očekuju od Vlade kako bi njihova uloga u hrvatskom društvu bila što aktivnija? O tome, među ostalim, u Globalnoj Hrvatskoj, iz koje izdvajamo:

U Zagrebu je održana virtualna sjednica Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Predstavnici hrvatskih zajednica u svijetu pozivaju Vladu da im omogući dopisno ili elektronsko glasovanje za njihove zastupnike u Saboru. Gost emisije je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U Splitu su predstavljene četiri nove knjige predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Prikaz su političke borbe Hrvata u susjednoj državi od 1998. do danas.

Međunarodna konferencija "Iseljeništvo i domovina" održana je u Mariji Bistrici. Dominirale su teme o interakciji iseljeništva s domovinom i izazovima koje donosi pandemija.

Urednica i voditeljica je Majda Ivković.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!