20:51 / 21.10.2021.

Autor: HRT

Globalna Hrvatska HTV

Subotom na Četvrtom

Subotom na Četvrtom

Foto: Globalna Hrvatska / HRT

U subotu, 23. listopada na Četvrtom programu u 21:10 prikazujemo novo izdanje emisije Globalna Hrvatska HTV. Fascinantne su spone koje iseljeništvo povezuju s domovinom. Što smo iz svojega nasljeđa i načina života prenijeli u daleki svijet? Kako se borimo za svoj jezik, ime i podrijetlo.

Otkrivanja spomenika Ljudevitu Gaju u Ljubljani i Francu Prešernu u Zagrebu potvrda sve boljih odnosa Hrvatske i Slovenije. No, jedno je pitanje i dalje neriješeno - kada će Hrvati u Sloveniji dobiti status nacionalne manjine?

Visoko izaslanstvo iz Zagreba posjetilo Hrvate u Rumunjskoj. Zahvaljujući obrazovnom sustavu i političkoj zastupljenosti, identitet i jezik očuvali stoljećima.

Hrvati u Crnoj Gori strahuju za svoja manjinska prava - gost emisije, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Adrijan Vuksanović.

Razglednica iz talijanske pokrajine Molise - upoznajte ljude čiji su životi neraskidivo vezani uz hrvatsku kulturu i način života.

Reprizno izdanje pogledajte u ponedjeljak, 25. listopada na Prvom programu u 14:05.

Urednica emisije je Majda Ivković.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!