In memoriam: Miroslav Ćiro Blažević

08.02.2023.

12:11

Autor: HRT

Miroslav Ćiro Blažević

Miroslav Ćiro Blažević

Foto: Armin Durgut / Pixsell

U povodu smrti legendarnog trenera i bivšeg izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Miroslava Ćire Blaževića, u 20:15 na Prvom programu HTV-a pogledajte posebnu emisiju Trener svih trenera, a u 20:40 dokumentarni film Varoški amarcord - Ćirina kronika.

U emisiji Trener svih trenera prisjećamo se Ćirinih najvećih sportskih uspjeha i neuspjeha, ali i kakav je bio kao čovjek i kao osoba koja će uvijek imati mjesto u hrvatskoj povijesti. O Ćiri govore njegovi igrači, suradnici, prijatelji, novinari... Urednik emisije je Stjepan Balog.

U dokumentarnom filmu Varoški amarcord - Ćirina kronika, Miroslav Ćiro Blažević vratio se u rodnu varoš, svoj Travnik, pa je nastao njegov amarcord (sjećanje). U svojoj se životnoj jeseni - "Ma kakvoj jeseni, u zimi sam", kaže Ćiro - u izrazito emotivnom prisjećanju vratio se u to teško doba svog života, koje je prvenstveno obilježila tragedija u kojoj su mu dva maloljetna brata poginula u ratu.

Živio je u užasnom siromaštvu i bio je gladan, a otac je uz to bio alkoholičar koji je maltretirao i tukao Ćirinu majku Katu. Uz sve te jade, malog Ćiru je pogodio i užas nesretne ljubavi. Zaljubio se u časnu sestru. Ljubav je bila nemoguća, a Ćiro je shvatio da za njega ipak nije životni put da postane svećenik, koji su mu namijenili majka i lokalni župnik.  

U filmu iz 2022. godine susreo je i svog prijatelja iz dječjih dana, jedinog koji je uz Ćiru još živ od njihova društva, pa je otkrio kako je Ćiro uvijek bio drukčiji, jedinstven i da su znali da je predodređen za nešto veliko. Otkrio nam je Ćiro i kako je dobio nadimak, a majka i baka su se Bogu molile da ga ljudi tako ne zovu.

Producent, redatelj i scenarist je Ivan Živković Žika, direktor fotografije Lutvo Mekić, a montažer Fabijan Matić.  

Dokumentarni film dostupan je i na multimedijskoj platformi HRTi

Na multimedijskoj platformi HRTi pogledajte i emisiju Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovao "trener svih trenera".

Sutra u 16:15 na Drugom programu ponovno prikazujemo i talk show U svom filmu iz 2017. u kojem je bio gost. Emisija se nalazi u videoteci usluge HRTi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!