Izbor za pjesmu Eurovizije 2021. - 1. polufinalna večer

09.05.2021.

23:11

Autor: HRT

Albina Grčić

Albina Grčić

Foto: Renato Branđolica / HRT

Hrvatska radiotelevizija i ove godine tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskoga glazbenog natjecanja - natjecanja za pjesmu Eurovizije. Prijenos prve polufinalne večeri slijedi u utorak 18. svibnja u 21 sat na Prvom programu HTV-a i Drugom programu Hrvatskoga radija. Prijenos uživo pratite i na web stranici HRT-a!

video thumb

Ovogodišnje se natjecanje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u izraelskom Tel Avivu. Nakon otkazanog Eurosonga 2020., zbog pandemijskih okolnosti, nizozemski organizatori odlučili su potvrditi Rotterdam kao domaćina ovogodišnjeg Eurosonga, na pozornici i u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Ovo će biti peti put da Nizozemska organizira Eurosong, nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. te prvi put da će se Eurosong održati u drugom po veličini gradu Nizozemske.

Natjecanje se održava u Ahoy Areni, a trodnevnim zabavnim programom gledatelje će voditi glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley, pjevač, voditelj i nizozemski komentator Eurosonga Jan Smit te beauty blogerica i YouTube zvijezda Nikkie de Jager.

Na ovogodišnjem Eurosongu natjecat će se 39 zemalja.

Prošlogodišnji slogan Open Up (hrv. Otvori se) zadržan je i za 2021. godinu kao podsjetnik da i nakon svega lošeg trebamo ostati otvoreni i pozitivni.

Logo Eurosonga 2021. apstraktna je reprezentacija boja zastava zemlje koje će se natjecati na Eurosongu, poredanih po godinama njihova prvog nastupa. Ovo je ujedno i posveta logotipovima Eurosonga 1970., 1976. i 1980., koji su se također održali u Nizozemskoj.

U prvom polufinalu za prolaz dalje natječu se: Litva, Slovenija, Rusija, Švedska, Australija, Sjeverna Makedonija, Irska, Cipar, Norveška, Hrvatska, Belgija, Izrael, Rumunjska, Azerbajdžan, Ukrajina i Malta. Izravni finalisti koji glasuju u ovom polufinalu jesu: Italija, Nizozemska i Njemačka.

Podatke kako glasovati možete potražiti na ttx stranicama.

Komentator je Duško Ćurlić, urednica prijenosa Lidija Šprajc, a voditeljica projekta Uršula Tolj.

Osim na HTV1 i HR2 od 21 sat, prijenos možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Prijenos prve polufinalne večeri - utorak, 18. svibnja na Prvom

Prijenos prve polufinalne večeri - utorak, 18. svibnja na Prvom

Foto: logo / Eurosong 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!