11:05 / 19.04.2021.

Autor: HRT - RJ Marketing i Komunikacije

Izravni prijenos svečane dodjele Oscara 2021.

Nenad Korkut, Branka Papić, Boško Picula i Mario Kozina

Nenad Korkut, Branka Papić, Boško Picula i Mario Kozina

Foto: Renato Branđolica / HRT

Hrvatska televizija i ove će godine izravno prenositi svečanu ceremoniju dodjele Oscara, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade. Dodjela će se 93. put održati u Hollywoodu u Los Angelesu u noći s nedjelje 25. travnja na ponedjeljak 26. travnja. Prijenos s početkom u 0:30 gledatelji će moći pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT- HTV1).

Komentatori emisije su uigrani trojac: Boško Picula - filmski kritičar, sveučilišni profesor, politički komentator i analitičar te autor brojnih filmskih priloga, zatim Nenad Korkut - modni analitičar, glasnogovornik HZZO-a i filmski znalac i Mario Kozina - filmski kritičar i voditelj filmskih programa kina "Kinoteka". Urednica prijenosa je Branka Papić, a redateljica je Anamaria Corazza.

Ponesite svoju filmsku ljubav, slogan je ovogodišnje svečane dodjele najpopularnijih filmskih nagrada na svijetu, a koja se ove godine održava kao nikada dosad u svojoj gotovo stoljetnoj povijesti.

Boško Picula, Nenad Korkut, Branka Papić i Mario Kozina

Boško Picula, Nenad Korkut, Branka Papić i Mario Kozina

Foto: Renato Branđolica / HRT

- Ovogodišnja je 93. svečana dodjela Oscara u mnogo čemu jedinstvena u svojoj povijesti, od dvomjesečne odgode do epidemioloških prilika u kojima se priređuje. Od prethodne se dodjele početkom veljače 2020. nije promijenio samo svijet zbog koronavirusne bolesti, nego se uvelike promijenio i način praćenja filmova. Uz niz izvrsnih naslova i ostvarenja američkih i svjetskih filmaša u prethodnom razdoblju, optimizam daje i želja gledatelja da se normalizacijom prilika vrate u kina, iako su digitalni servisi nepovratno promijenili kinematografiju. U svemu tome Oscari i dalje ostaju najpopularnijim veleposlanicima filmske umjetnosti i zabave, izjavio je Boško Picula moderator i jedan od komentatora ovogodišnjih Oscara na HTV-u.

Zbog epidemioloških razloga bit će organizirani i posebni dijelovi dodjele u Londonu i Parizu jer su organizatori htjeli izbjeći hibridni oblik prijenosa ustrajavajući na osobnom dolasku nominiranih i uzvanika.

Boško Picula

Boško Picula

Foto: Renato Branđolica / HRT

- Ovogodišnja dodjela donosi sasvim novi produkcijski pristup Svečanoj dodjeli nagrade Oscar koja se od 2002. godine održava u Dolby Theatru arhitekta Davida Rockwella. No ove će se godine dodjela odvijati na dvije lokacije, u luksuznom zdanju Dolby Theatrea i u prostoru najveće gradske željeničke postaje Los Angeles Union Station. Upravo odgoda izazvana pandemijom dala je Akademiji puno više vremena za pripremu showa u novim zahtjevnim uvjetima te producenti Oscara 2021. Redatelj je svečanosti višestruki dobitnik nagrade Emmy Glenn Weiss, dok producentsku ekipu predvodi oskarovac Steven Soderbergh (Traffic)u suradnji s Jesse Collins i Stacey Sher koji najavljuju drugačiji pristup samoj svečanosti dodjele i prijenosu koji će biti inspirirani formom igranog filma, ispričala nam je urednica prijenosa na HTV-u Branka Papić.

Branka Papić

Branka Papić

Foto: Renato Branđolica / HRT

A što se tiče nominacija i nagrada te budućnosti filmske industrije, svoje mišljenje otkrio nam je filmski kritičar Mario Kozina.

- Oscari su dosta dobar indikator prevladavajućeg raspoloženja u američkoj filmskoj industriji, o čemu svjedoče nominacije. Inicijative za veću inkluzivnost urodile su zanimljivijim i raznolikijim filmovima u konkurenciji za nagrade, a epidemija Covida ojačala je poziciju streaming servisa u odnosu na klasičnu distribuciju u kinima. Ovogodišnja raspodjela nagrada mogla bi odigrati i značajnu ulogu u načinu na koji će se industrija u budućnosti mijenjati, tim više što su promjene tek uzele zamah i teško je predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati. Bit će to zanimljiva dodjela!, rekao je Mario Kozina.

Mario Kozina

Mario Kozina

Foto: Renato Branđolica / HRT

Kao ni prošle dvije godine, kroz svečanost proglašenja dobitnika ni ove neće biti voditelja već će svaka kategorija imati svoje najavljivače iz redova dosadašnjih laureata. Među njima će biti i predsjednik Akademije David Rubin.

Prijenos počinje kratkim predstavljanjem ovogodišnjih kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih. "S obzirom na okolnosti s posebnim zanimanjem se očekuje kako će produkcijska ekipa složiti crveni tepih. Naime, unazad godinu dana velike manifestacije većinom su zvijezde uključivale u prijenose iz njihovih domova, što s Oscarom neće biti slučaj, što me kao modnog stručnjaka posebno veseli. Drago mi je da je ove godine najveći favorit za glavne nagrade Nomadland, ujedno i film za koji ja navijam. Iako je u zadnje vrijeme teško predvidjeti ukus akademijinih glasača, mislim da će posebno napeto biti u kategoriji najbolje glavne glumice, izjavio je modni analitičar i filmski znalac Nenad Korkut.

Nenad Korkut

Nenad Korkut

Foto: Renato Branđolica / HRT

Utemeljena 1927. Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti (eng. Academy of Motion Picture Arts and Sciences) svoja je prva strukovna priznanja dodijelila 1929., upriličujući kroz desetljeća jedan od najpoznatijih i najgledanijih događaja u svijetu zabave. A svečana dodjela Oscara produkcijski je projekt američke TV kuće ABC.

Skraćenu snimku dodjele emitiramo u ponedjeljak 26. travnja na Drugom programu u 21 sat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!