Izvan formata: Muzej susjedstva

13:11 / 27.04.2022.

Autor: HRT

Četvrtkom na Trećem

Četvrtkom na Trećem

Foto: Izvan formata / HRT

U četvrtk 28. travnja na Trećem programu u 20:05 prikazujemo novo izdanje emisije Izvan formata.

Uoči Međunarodnog praznika rada najbolje mjesto na koje možemo otići je Trešnjevka - kvart u kojem je rođena zagrebačka radnička klasa. Još je 50-ih godina Tin Ujević pisao: "Zadovoljstvo: naći usred grada selo, natisnuta kola i radost jadnika; dernjava mačaka i kolo veselo, i dva-tri dimnjaka, sijaset radnika, i pasje koncerte usred tajca noći."

Tramvaji do Selske o kojima piše Tin i danas voze, ali najveća zagrebačka četvrt nakon djelomične modernizacije tijekom socijalizma posljednja se tri desetljeća pretvorila u mjesto neplanske gradnje vođene idejom - profit je najvažniji. Trešnjevka danas ima gradsku knjižnicu, jedan kulturni centar, jedno kazalište i na samome rubu jedan muzej. Međutim, da to ne bi ostalo tako, pobrinula se Udruga Blok koja je 2018. osnovala Muzej susjedstva Trešnjevka. 

O prvom i jedinom Muzeju susjedstva u Hrvatskoj u studiju razgovaramo s Anom Kutlešom i Dunjom Kučinac. U emisiji sudjeluju i Ana Dana Beroš, Božena Končić Badurina te Vesna Vuković. Nakon praizvedbe predstave Povijest pčela u zagrebačkom HNK-u otišli smo i u Tehnički muzej Nikola Tesla u kojem se nalazi pravi apisarij, a o njemu računa vodi kustosica, umjetnica i odnedavno pčelarka Katarina Ivanišin Kardum.

Urednica i voditeljica je Ivana Antunović Jović, novinarke su Jasna Coce, Ana Anzulović i Anja Cerara redateljica Vesna Luković Žarn. 

Emisiju osim na Trećem programu pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!