13:19 / 17.11.2021.

Autor: HRT

Izvan formata: Rat i fotografija

Četvrtkom na Trećem

Četvrtkom na Trećem

Foto: Izvan formata / HRT

U četvrtak, 18. studenoga, na Trećem programu u 20:05 ne propustite emisiju Izvan formata: Rat i fotografija.

O, kako smo lako počeli baratati tom riječju - SMRT. Kad se smrt uvuče u tvoje redove, postane ti tako normalna. Ne možeš pobjeći od nje, pa je ni ne primjećuješ.

Tako je 13. listopada 1991. godine pisao Pavo Urban. Danas, 30 godina poslije, prisjećamo se mladića koji je trebao započeti studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, ali nakon prvih ratnih granata on ostaje u Dubrovniku i fotografskim aparatom dokumentira razaranje rodnoga grada.

Na Dan sjećanja emisiju posvećujemo Pavi Urbanu, ali i svima koji su fotoaparatom prije 30 godina svjedočili ratu. Razgovarat ćemo o fotografiji koja je ispisivala našu suvremenu povijest, ali i o onoj koja je ušla u hrvatsku povijest umjetnosti. Kakva je moć fotografije te postaje li u ratu fotografija i snažno oružje - sve su to teme o kojima u studiju razgovaramo s teoretičarkom umjetnosti Leonidom Kovač te multimedijskim umjetnikom i likovnim kritičarom Antunom Maračićem.

O Pavi Urbanu govore i Enes Midžić, Mara Bratoš te Robert Bošković, a bili smo i na izložbi "Flashback '91".

Iz Stockholma se u emisiju javila fotografkinja Sandra Vitaljić, autorica knjige "Rat slikama - suvremena ratna fotografija" koja je do danas ostala jedina studija takve vrste na našim prostorima.

Urednica i voditeljica je Ivana Antunović Jović, novinarke Jasna Coce i Oka Ričko, a redateljica Vesna Luković Žarn.

Emisiju osim na Trećem programu pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!