19:55 / 05.11.2021.

Autor: HRT

Jedno djelo: Vanja Babić - Transformacija 1250

Ponedjeljak, 22. studenoga na Trećem

Ponedjeljak, 22. studenoga na Trećem

Foto: Jedno djelo / HRT

U ponedjeljak, 22. studenoga, na Trećem programu u 21 sat emitiramo emisiju Jedno djelo: Vanja Babić - Transformacija 1250.

U ovu kinetičku instalaciju umjetnik Vanja Babić uložio je točno 1250 kuna. No te je novčanice, umjesto da ih koristi kao nositelje određene ekonomske vrijednosti, iskoristio kao čisti likovni materijal - kao šareni papir - i pretvorio ih u magičan vizualni objekt.

Mnogo je pitanja time otvorio. Može li se umjetnost uopće mjeriti novcem ili možemo li se, ma koliko bili svjesni da je to samo šareni papir, oduprijeti hipnotizirajućem učinku novca? A kako ističe likovna kritičarka Irena Bekić: - Prilična je doza ironije u tom objektu koji bi mogli nazvati strojem za dekonstrukciju novca, ili barem kapitalističkog pogleda.

Redateljice i urednice su scenaristica Evelina Turković i Ana Marija Habjan. Snimatelj je Mario Britvić, montažerke Iva Blašković i Davorka Feller, a producent Tihomir Štivičić.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!