Jesen na HRT-u obiluje novim domaćim serijama i filmovima

07.09.2021.

19:48

Autor: Komunikacije HRT-a

Premijerni naslovi vrhunskih domaćih serija i filmova

Premijerni naslovi vrhunskih domaćih serija i filmova

Foto: Jesenska shema HTV-a / promo

Nova jesenska shema na HRT-u donosi premijerne naslove vrhunskih domaćih serija i filmova.

Već prvu seriju gledatelji će moći vidjeti u nedjelju 26. rujna na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u 20:10. Riječ je o sitcomu Minus i plus scenarista Ognjena Sviličića i redatelja Alde Tardozzija.

Nakon 12 epizoda serije Minus i plus, gledatelji će moći vidjeti kostimiranu seriju (sitcom) koja obuhvaća rani srednji vijek. Mrkomir Prvi dolazi iz pera Ognjena Sviličića i Snježane Tribuson.

Ukratko, kneževinom vlada hrvatski knez Mrkomir, izuzetno častohlepan, ali istovremeno naivan, pa ga njegovo častohleplje često dovede do poraza. Nepismen je, ali kako se pravi da zna čitati, ovisi o Slavomiru koji na dvoru obnaša nekoliko dužnosti, od peharnika, savjetnika do šefa tajne službe.

U jesenskoj shemi na Prvom slijedi i nova serija Mrkomir Prvi

U jesenskoj shemi na Prvom slijedi i nova serija Mrkomir Prvi

Foto: Mrkomir Prvi / serija

Slavomir nerijetko svoj položaj i povjerenje koje u njegovu prosudbu ima Mrkomir koristi za povećanje svog bogatstva i utjecaja. Mrkomiru je, pak, najveći problem što je vazal Franaka, a silno želi neovisnost kojom bi mu se ostvario davni san - njegova kneževina postala bi kraljevina, a on bi postao kralj.

Serija je snimana u produkciji Interfilma za HRT. U seriji glume Goran Navojec, Ecija Ojdanić, Ozren Grabarić, Mirna Mihelčić, Paško Vukasović, Roko Sikavica, Marinko Prga i dr. Urednica je Jasmina Božinovska Živalj.

Mrkomir

Mrkomir

Foto: HTV / HRT

U studenom, nakon Duge mračne noći, HRT najavljuje novu dramsku seriju redatelja Dalibora Matanića Područje bez signala. Serija Područje bez signala producentice Ankice Jurić Tilić i redatelja Dalibora Matanića osvojila je Grand Prix za najbolju seriju u programu International Panorama na svečanom zatvaranju najznačajnijeg svjetskog festivala serija Series Mania, održanom u francuskom gradu Lilleu.

Dramska serija redatelja Dalibora Matanića

Dramska serija redatelja Dalibora Matanića

Foto: Područje bez signala / promo

Priča serije prati dvojicu Zagrepčanina, poduzetnika Olega (Rene Bitorajac) i njegovog nešto manje poduzetnog bratića, nezaposlenog inženjera Nikolu (Krešimir Mikić) koje u zabačeni provincijski gradić dovede narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja. Uz Bitorajca i Mikića u glavnim ulogama su i Jovana Stojiljković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, Lana Barić, Slavko Štimac, Izudin Bajrović, Trpimir Jurkić, Goran Marković i drugi. Scenaristi su Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Produkcija: Kinorama za HTV. Urednik serije je Mislav Brumec.

 Sa snimanja dramske kriminalističke serije "Šutnja"

Sa snimanja dramske kriminalističke serije "Šutnja"

Foto: Drugi plan / za HRT

Svojim gledateljima, Hrvatska televizija donosi još jednu dramsku seriju. Šutnja (Slavonska trilogija), kriminalistička je serija prema motivima i likovima iz romana Drage Hedla Izborna Šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina. Radnja serije smještena je u Osijek i Kijev, a problemi dječje prostitucije i trgovine bijelim robljem vješto su isprepleteni s preispitivanjem intimnih odnosa, gubicima i traumama glavnih junaka te ekonomskom i socijalnom slikom tranzicijskih društava.

Šest epizoda serije za HTV proizvodi produkcijska kuća Drugi plan u suradnji s ukrajinskom produkcijskom kućom Star Media i njemačkim producentsko-distribucijskim sustavom Beta film, koji je zadužen i za međunarodnu distribuciju serije.

Glavni glumci u seriji su Goran Bogdan, Leon Lučev, Darko Milas, Sandra Lončarić i trenutačno najveća ukrajinska glumačka zvijezda Kseniya Mishina. Uz ova zvučna imena u seriji će sudjelovati velik broj epizodnih glumaca iz Hrvatske i Ukrajine. Scenarij potpisuje Marjan Alčevski, a urednica serije je Jasmina Božinovska Živalj

Na HTV stiže i druga sezona serije Nestali. U nastavku junaci koje smo upoznali u prvoj sezoni kreću u utrku s vremenom kako bi ostvarili svoj cilj, a prije svega spasili vlastite živote. I dalje su u fokusu likovi Prka, Sikira, Nervoza, Gradski, Delon i Pape, koje glume Goran Navojec, Bojan Navojec, Filip Križan, Marko Cindrić, Alan Katić i Vedran Živolić, a kojima se na kraju prve sezone priključila i Snježana, koju tumači Sandra Lončarić.

Scenarist je Joško Lokas, a redatelj je Kristijan Milić. Urednica serije je Zinka Kiseljak.

Osim novih dramskih serija i sitcoma, Odjel Drama Hrvatske televizije emitirat će i Monodramu Moj slučaj nastalu prema tekstovima Vlade Gotovca koji su u izboru Čede Price objavljeni u istoimenoj knjizi. Snimljena je u jesen 2020. Gotovčeve misli, njegovu prozu i stihove vješto je dramatizirao Boris Svrtan koji igra u predstavi i potpisuje režiju.

Boris Svrtan

Boris Svrtan

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Nadahnutom glumačkom igrom, vještim ispreplitanjem Gotovčevih zapisa s dionicama u kojima otjelovljuje likove poput Tuđmana, Miloševića, Tita, te za kraj i Krležinim Baladama, Svrtan je ne samo pokazao zavidnu raskoš svojih talenata, već je odao zasluženu počast Vladi Gotovcu. Redateljica TV snimke je Vesna Fijačko Fodor, montažerka Davorka Feller, a producentica Sanja Knez.

HRT sa zadovoljstvom može najaviti i premijere domaćih igranih filmova.

Među njima su Mrtve ribe redatelja Kristijana Milića i Posljednji Srbin u Hrvatskoj redatelja Predraga Ličine. Novi naslovi su Dopunska nastava redatelja Ivana Gorana Viteza, Ribanje i ribarsko prigovaranje redatelja Milana Trenca te Tereza redatelja Danila Šerbedžije.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!