09:47 / 25.11.2021.

Autor: HRT

Klasika mundi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu, 27. studenoga, u 17 sati na Trećem slijedi snimka inauguracijskog koncerta Festivala grada kapetana u Orebiću s Joséom Curom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Slavni argentinski tenor José Cura nastupio je na orebićkoj Rivi 11. rujna 2021., na Trgu Peljeških jedara uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra i uz zvuke umjetničkih argentinskih pjesama nastale na tekstove poznatih pjesnika, a solistica na gitari je Čehinja Barbora Kubíková.

Mo. Cura je svestrani umjetnik te je kao vrhunski dirigent ravnao mnogim prestižnim orkestrima. Njegove produkcije, poput Otella u Teatru Colón u Buenos Airesu, Nabucca za Državnu operu u Pragu ili Puccinijeve La Boheme za Kraljevsku švedsku operu, ocijenjene su kao najuspješnije do sada.

U koncertnoj večeri izvest će osim argentinskih pjesama i neke od svojih najpoznatijih opernih arija, a na pozornici će mu se pridružiti nacionalna prvakinja, solistica Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Kristina Kolar te mlada srpska sopranistica Marija Jelić. Dirigentski podij dijeli s hrvatskom dirigenticom, Splićankom Marijom Ramljak.

Nastup argentinskoga glazbenika uvertira je u Ljetni festival grada kapetana koji se priprema za iduće ljeto, čija je utemeljiteljica i ravnateljica Sandra Milankov, a umjetnički ravnatelj upravo José Cura.

Urednica snimke je Marija Ramljak, a redateljica Mirena Stijačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!