Klasika mundi: Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija izvode djela Josipa Vrhovskog i Charlesa Gounoda

10.03.2023.

08:38

Autor: HRT

Klasika mundi

Klasika mundi

Foto: HTV / HRT

U ciklusu Kanconijer 24. siječnja 2019. Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije izveli su mise J. Vrhovskog i C. Gounoda pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Koncert pogledajte u petak, 10. ožujka na Trećem programu u 18:50. 

Vrhovski se ubraja među skladatelje tzv. novonacionalnog smjera, važnog razdoblja za hrvatsku glazbu između dvaju svjetskih ratova u kojemu je naglasak bio na folkloru kao polazištu umjetničkog stvaralaštva.

Štoviše, elemente nacionalnog stila, prije svega rodnog Međimurja, Vrhovski je među prvima unio u crkvenu glazbu. Svoju Hrvatsku misu uh-molu za zbor, orgulje i orkestar napisao je u jeku cecilijanskog pokreta u Hrvatskoj.

U nastavku koncerta Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a na pozornici se pridružio slovenski Komorni zbor Ave, a dvama našim solistima, sopranistici Ivani Lazar i baritonu Leonu Košaviću mladi kineski tenor koji djeluje u Francuskoj, Yu Shao te su izveli egzotičnu Messe solennelle de sainte Cécile (Svečanu misu u čast sv. Cecilije), za soliste, zbor i orkestar Charlesa Gounoda.

Redatelj je Miljenko Bukovčan, a urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!