13:23 / 22.10.2021.

Autor: HRT

Koncert Martina Filjak & Friends za HGZ, prijenos

Prijenos koncerta - petak, 29. listopada na Trećem

Prijenos koncerta - petak, 29. listopada na Trećem

Foto: Martina Filjak i Zagrebački solisti / promo

U petak, 29. listopada, u 20 sati na Trećem programu HTV-a i preko multimedijske usluge HRTi prenosimo posljednji koncert u povijesnoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda prije zatvaranja zbog konstruktivne obnove koja bi mogla potrajati nekoliko godina. Koncert tematizira donatorstvo u kulturi, tako nužno za funkcioniranje nezavisnih institucija kao što je ta udruga građana. Programski se koncept koncerta "Martina Filjak&Friends za HGZ" usredotočuje na klavir marke Steinway na podiju Dvorane koji je obnovljen zahvaljujući dragocjenoj donaciji gospodina Charlesa C. Taylora i njegovih prijatelja iz SAD-a.

Prijenos koncerta - petak, 29. listopada na Trećem   &Friends za HGZ

Prijenos koncerta - petak, 29. listopada na Trećem &Friends za HGZ

Foto: Martina Filjak i Zagrebački solisti / promo

Amerikanac Charles C. Taylor bio je jedan od uglednih filatelista i mecena umjetnosti u svijetu koji je svoju posljednju donaciju prije smrti 2021. uputio upravo Hrvatskom glazbenom zavodu, dvorani u kojoj sam nikad nije ni bio. Veza s njime bila je pijanistica Martina Filjak (putem svojega kolege sa studija u Zagrebu, pijanista Samira Nikočevića) koja stoga na koncertu uz probrane goste predstavlja sve mogućnosti obnovljenog klavira u najboljoj akustici u gradu koju neko vrijeme nećemo moći doživjeti.

Svečanu će koncertnu večer punu emocija uveličati operna prvakinja zagrebačkog HNK Valentina Fijačko Kobić, violončelistica Monika Leskovar i ansambl Zagrebačkih solista, ali i posebna gošća iz inozemstva, vrsna pijanistica Caroline Haffner (pravog imena Princeza Caroline Murat, potomkinja francuske kraljevske loze, napuljskoga kralja Joachima Murata i Napoleonove sestre Caroline Bonaparte), koja dolazi posebno u sjećanje na svojega preminulog prijatelja Charlesa C. Taylora i njegovu posljednju izdašnu donaciju za naš Glazbenjak.

Program:

1) J. S. Bach/ F. Liszt: Preludij i Fuga za orgulje u a-molu BWV 543
Martina Filjak, klavir

2) G. Puccini:'Chi il bel sogno di Doretta', arija iz opera 'Lastavica'
Valentina Fijačko Kobić, sopran/Martina Filjak, klavir

3) F. Chopin: Balada br. 4 u f-molu
Caroline Haffner, klavir

4) S. Rahmanjinov: Vokaliza
Monika Leskovar, violončelo/Caroline Haffner, klavir

5) B. Papandopulo: Dudaš (iz 'Pintarichiane')
Zagrebački solisti

6) L. Van Beethoven: 3. stavak (Finale) iz 3. klavirskog koncerta u c-molu
Martina Filjak, klavir/Zagrebački solisti

Voditelji su Željko Tomac i urednica Jana Haluza. Redateljica je Vesna Fijačko Fodor, a producent Mate Letica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!