Koncert u povodu 100. godišnjice smrti skladateljice Dore Pejačević - V. Lisinski

01.03.2023.

20:06

Autor: HRT

Dora Pejačević

Dora Pejačević

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu 100. godišnjice smrti skladateljice Dore Pejačević, Hrvatska i Zagreb odaju joj počast organiziranjem multidisciplinarnog Festivala od 1. do 5. ožujka na više lokacija. U ciklusu Lisinski subotom, 4. ožujka održat će se koncert na kojem će djela Dore Pejačević, kao i praizvedbu skladbe Portret Dore P. Helene Skljarov, izvesti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Pascala Rophéa. Snimku koncerta prikazujemo u nedjelju, 5. ožujka, na Trećem programu u 20:10.  

Uz Simfonijski orkestar HRT-a na koncertu će nastupiti violinist Andrej Bielow, violončelistica Monika Leskovar Šelendić, pijanistica Martina Filjak, mezzosopranistica Martina Mikelić i glumica Zrinka Cvitešić. 

Aristokratkinja, grofica, kći hrvatskoga bana, žena velike erudicije i skladateljica obrazovana u Zagrebu, Münchenu i Dresdenu. Umjetnica koja se kretala u najvišim intelektualnim krugovima Beča, Praga i Budimpešte, predana njegovateljica ranjenika u Prvom svjetskom ratu, poliglotkinja, Našičanka i stanovnica svijeta, ali ponajprije genijalna skladateljica! Sve to i još mnogo više bila je Dora Pejačević.

Neprijeporno, bila je jedna od najvećih skladateljica svoje epohe, a njezine skladbe (zahvaljujući ponajprije naporima Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koji je izdao sva njezina djela) tek danas se potvrđuju kao antologija svjetske klasične glazbe i izvode se u cijelom svijetu s golemim uspjehom - od Londona do Dresdena, od SAD-a i Australije do Malezije!

Režiju snimku potpisuje Mirena Stijačić, a urednica je Marija Ramljak

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!