18:24 / 30.03.2021.

Autor: HRT

Kulturna baština: Zaboravljena cesta

Utorak, 20. travnja na Četvrtom

Utorak, 20. travnja na Četvrtom

Foto: Kulturna baština: Zaboravljena cesta / HRT

U utorak, 20. travnja na Četvrtom programu u 20:35 pogledajte emisiju  Kulturna baština (2013.). Emisiju započinjemo u Ogulinu, gradiću čija su povijest i spomenici, prvenstveno utvrđeni stari grad gdje je danas muzej, obilježeni važnošću njegova strateškog položaja, osobito u doba borbe protiv Turaka.


Dalje, put nas vodi do mora i Novog Vinodolskog, i to ne brzim i udobnim autoputom, nego gotovo zaboravljenom cestom čijih zavojitih sedamdesetak kilometara vodi kroz guste šume Velike Kapele, koje se u jesenjim danima kad smo bili ovdje nude u svom najraskošnijem ruhu.

Slikovita Rudolfina ime je dobila po sinu cara Franje Josipa, prestolonasljedniku Rudolfu koji je tragično skončao život u dvorcu Mayerling, a graditi se počela 1868. Nikad nije postala važna prometnica kao ostalih nekoliko koje su tijekom 19. stoljeća povezivale kontinent s Primorjem, no prirodne ljepote uz nju dovoljna su nagrada za sve koje se odluče upoznati ju.

Scenaristica i urednica je Edda Dubravec, a redatelj Luka Marotti.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!