Maškare u Končanici

10.02.2023.

Zadnja izmjena 15:02

Autor: HRT

Nedjelja, 19. veljače na Trećem

Nedjelja, 19. veljače na Trećem

Foto: Maškare u Končanici / HRT

Nekad na pokladni utorak, a od 1980-ih u nedjelju prije utorka, u Končanici - većinski češkoj općini u okolici Daruvara - od ranog jutra, pa do večeri održava se pokladna povorka, koja mora proći kroz čitavo mjesto, tj. obići kuće čiji domaćini to žele. Povorka ima tradicijom zadanih 13 likova i prateću limenu glazbu. Sve uloge, pa i ženske, igraju neoženjeni momci. Tradicija je, naravno, promjenjiva i prilagodljiva - neki su likovi doneseni iz Češke, a neki preuzeti ovdje.  

video thumb

Međutim, iako je sve to, naoko, samo šala i zabava, istodobno i nije, jer je riječ o nečem što se mora obaviti, što se tradicijski smatra obvezom, a istodobno je i golem i naporan posao, i organizatorima, i izvođačima - tako da, zapravo, svi to u Končanici doživljavaju vrlo ozbiljno...     

Emisiju pučke i predajne kulture Maškare u Končanici emitiramo u nedjelju, 19. veljače, u 15 sati na Trećem i multimedijskoj platformi HRTi.

Stručna suradnica je Vlasta Šabić, etnologinja. Scenaristi su redatelj Ivo Kuzmanić i urednik Aleksej Pavlovsky. Snimatelji su Dušan Vugrinec i Damjan Petrović, direktor fotografije Dušan Vugrinec, montažer Damir Čučić, autor i izvođač originalne glazbe Alan Bjelinski, a producentica Sanja Ivančin.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!