Poseban program u povodu 30. obljetnice priznanja Hrvatske

08.01.2022.

14:30

Autor: HRT

Zastava Republike Hrvatske

Zastava Republike Hrvatske

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija prisjeća se sudbonosnih vremena za hrvatsku samostalnost. U povodu toga, u subotu, 15. siječnja, u 20:10 na Prvom programu HTV-a emitirat ćemo specijalnu emisiju, a u 21:15 dokumentarni film Priznanje Hrvatske.

U specijalnoj emisiji HRT-a, Međunarodno priznanje Hrvatske - 30 godina, gosti u studiju Mate Granić, Gordan Grlić Radman, Stojko Vranković, Miroslav Ćiro Blažević, Franjo Gregurić, Božo Kovačević i Miomir Žužul evocirat će uspomene na 15. siječnja, prije 30 godina, kada su hrvatsku neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

video thumb

Kroz reportaže i izjave svjedoka toga vremena podsjetit ćemo na sve okolnosti međunarodnog priznanje i borbe za neovisnost Hrvatske. Emisija je podsjetnik na taj dan za povijest i pamćenje, ali i na dane Domovinskog rata i obrane Hrvatske.

Zrinka Grancarić razgovarat će s akterima toga vremena i podsjetiti na trenutke koji su bili ključni za priznanje Hrvatske.

Urednica emisije je Ana Jelinić.

Nakon specijalne emisije u 21:15, također na Prvome programu HTV-a, na rasporedu je dokumentarni film Priznanje Hrvatske. Riječ je o filmu urednika i redatelja Joze Barišića, nastalom u HRT-ovoj vlastitoj proizvodnji, u kojemu o interesima, zabludama i zakulisnim igrama govore povijesničari i glavni akteri tog turbulentnog razdoblja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!