Na rubu znanosti: Čovjek i smrt

27.03.2023.

Zadnja izmjena 08:22

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Tjedna emisija Na rubu znanosti, urednika i voditelja Krešimira Mišaka, na zanimljiv način bavi neobičnim i neobjašnjivim, analizira paranormalne pojave i misterije. Emisiju prikazujemo nedjeljom u 20:10 na Trećem. 

U emisiji 2. travnja govorimo o fenomenu smrti i smrtnosti ljudskog tjelesnog bića koji je uvelike obilježio svjetonazore gotovo svih drevnih i modernih društava.

Niti jedna kultura, niti jedna religija i niti jedno promišljanje o čovjeku nije ostalo ravnodušnim pred ovim problemom. Čak štoviše, odnos prema smrti na razini neke ljudske zajednice ili kulture, kako u prošlosti tako i u suvremenosti, u velikoj je mjeri određivao i odnos prema životu, kao i prema naravi ljudskog bića u cjelini.

Slika svijeta u kojoj smrt ima uglavnom prirodno i ne nužno negativno određenje pripadala je onim kulturnim krugovima koji su se više bavili duhovnim aspektima ljudskog bića. Tijelo propada smrću, to nije kraj njegova postojanja kao bića; to je samo kraj jednog načina postojanja.

Zapravo, u smrti se čovjek ponovno rađa za duhovni život koji tradicija naziva istinskim postojanjem. Stari Grci umjesto izraza "umiranje" koristili su izraz "mijenjanje života"... 

Emisiju Na rubu znanosti, osim nedjeljom na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!