Na rubu znanosti: Master Zhang - Kineske tradicije danas

11.08.2022.

14:54

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U petak, 26. kolovoza na Trećem programu u 17:05 pogledajte emisiju Na rubu znanosti: Master Zhang - Kineske tradicije danas. 

Cilj tradicionalne kineske filozofije je otkrivanje srži istine u kompleksnim fenomenima. Temeljna je postavka iza svih tradicionalnih kineskih učenja i tehnika jedinstvo prirode i ljudskih bića, a već dugo ni na Zapadu nisu nepoznati pojmovi tai-chi, chi gong, yin i yang, principi pet elemenata ili pak I Ching, Knjiga promjena ili bolje reći - knjiga predviđanja.

Rezultat je to kineskih praksa i inovacija starih nekoliko tisuća godina, koje su smatrale da sve mora slijediti prirodne zakone. No, što zbog udaljenosti, višestoljetne zatvorenosti i jezičnih barijera, kineski majstori rijetko posjećuju Zapad. Majstor Zhang prvi je put posjetio Europu, kako bi s tradicionalnim kineskim mudrostima upoznao Europljane.

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak

Emisija se nalazi u videoteci multimedijske platforme HRTi uz ostala emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!