Na rubu znanosti: Povijest istraživanja piktograma u usjevima

11:44 / 26.04.2022.

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

Emisija Na rubu znanosti, koju emitiramo u ponedjeljak, 2. svibnja, u 21:10 na Trećem, bavi se poviješću istraživanja piktograma u usjevima. 

Počelo je 1970-ih s pojavom jednostavnih krugova u poljima žitarica i drugih usjeva. Zatim su ti oblici postajali složeniji, poput piktograma i počeli privlačiti sve više pažnje.

Tko ih radi? Kako? Zašto? Likovi u žitaricama pojavljuju se i danas, a svake godine im se povećava složenost i ljepota uzoraka. Velike geometrijski oblikovane slike u usjevima nastaju u vrlo kratkom vremenskom periodu, tijekom manje od jedne minute.

Od 1970-ih zabilježeno je oko 10.000 piktograma u usjevima diljem svijeta, a od 1990. piktogrami su nađeni u više od 10 zemalja diljem svijeta, mada se i dalje većina složenih formacija javlja u Velikoj Britaniji (posebice u južnoj pokrajini Wiltshire). Popularno zvani "krugovi u žitu" predstavljaju jedan od najvećih misterija današnjice. 

Urednik i voditelj je Krešimir Mišak.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!