Na rubu znanosti: Povijest istraživanja utjecaja uma na materiju

27.09.2022.

16:30

Autor: HRT

Krešimir Mišak

Krešimir Mišak

Foto: Na rubu znanosti / HRT

U nedjelju, 2. listopada na Trećem programu u 20:05 prikazujemo emisiju Na rubu znanosti. Većina naših iskustava uvjetovala nas je da vidimo jasnu granicu između svijeta te naših misli i namjera naizgled čvrsto spremljenih negdje unutar naše lubanje. No, tijekom dvadesetog stoljeća počela su se pojavljivati istraživanja koja su pokazivala nešto drugačije - da naše usredotočene misli i namjere mogu utjecati na fizički svijet.

Signal je bio slab, teško uhvatljiv ali neosporiv. Osim laboratorijskih istraživanja, isprepletanje uma i materije pokazalo se i u mnogim anegdotalnim situacijama, pogotovo sedamdesetih godina 20. stoljeća kad je na tom području u modi bilo recimo savijanje žlica usmjerenom namjerom.

S vremenom je taj je fenomen dobio i svoju englesku kraticu - MMI - koja označava interakciju uma i tvari. Čini se da usmjerena namjera i misli nekako zaobilaze fizička prostorna ograničenja i djeluju trenutno.

Gost emisije je Ricardo Cassiani Ingoni, koji je doktorirao na području neurofiziologije na Sveučilištu u Rimu te je šest godina radio kao istraživač.

Emisiju urednika i voditelja Krešimira Mišaka možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i emitiranja izdanja Na rubu znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!